Štát na štadión neposiela peniaze. Študuje zmluvu, či musí

Zastaví primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský (KDH) obnovu Zimného štadióna Ondreja Nepelu? Túto otázku môže vo štvrtok očakávať od svojich radných na pôde mestského zastupiteľstva.

25.03.2010 10:26
zimný štadión Foto:
S prestavbou zimného štadióna pre majstrovstvá sveta v hokeji má Bratislava problémy. Na štadión meškajú peniaze od štátu a hotel v jeho susedstve rastie bez stavebného povolenia.
debata

V súvislosti s prípravou športoviska na hokejové majstrovstvá sveta 2011 totiž denne pribúdajú nové a nové problémy. Náklady na stavebné práce sa zvyšujú, obchádzajú sa zákony, zo štátnej kasy zatiaľ na rekonštrukciu neprišlo ani euro zo sľúbenej 40-miliónovej dotácie.

Vo februári Ďurkovský pred poslancami vyhlásil: „Keď štát nepošle peniaze, stavbu zastavím.“ Športovisko napriek tomu ďalej rastie, a to výhradne z peňazí z mestskej pokladnice.

Dôvod, prečo si kabinet Roberta Fica neplní záväzky, neprezradila v stredu ani hovorkyňa garantujúceho ministerstva školstva Dana Španková. „Posudzujeme podpísanú zmluvu, či je v súlade s uznesením vlády o poskytnutí dotácie. To je všetko, čo vám zatiaľ môžem povedať,“ oznámila Pravde.

Mestský poslanec Ján Budaj (DÚ) varuje, že financovanie zásadne ovplyvní aj nutnosť odviesť daň z pridanej hodnoty. Mesto pôvodne predpokladalo, že pri takejto verejnoprospešnej stavbe štát od odvodu dane upustí – čo sa však nestalo. Až 7,6 milióna eur zo štátnej dotácie by sa tak malo vo forme DPH vrátiť späť do štátneho rozpočtu. Naopak, investícia mesta, ktorá sa v súčasnosti odhaduje na 26 miliónov eur, sa spolu s 19-percentnou daňou pre štát vyšplhá asi na 31 miliónov.

„Kým teda na počiatku sa mali štát a mesto na financovaní obnovy podieľať zhruba v pomere 2:1, dnes idú pomaly fifty-fifty,“ zdôraznil Budaj.

Najnovšie podľa poslanca kolujú zvesti, že nezbúraný starý skelet „zimáka“ má slabú únosnosť. „Zosilnenie by cenu rekonštrukcie mohlo zvýšiť až o tretinu,“ mieni. Ako zdroj informácie uviedol „vysokého mestského úradníka, jedného z najvyšších“.

Pravda už napísala, že pri štadióne v réžii podnikateľa a šéfa hokejového zväzu Juraja Širokého bez stavebného povolenia vyrastá 12-podlažný hotel a tlačové centrum. Podľa ochranárky Kataríny Šimončičovej sa tam okrem stavebného zákona porušujú aj iné zákony. Pri nedávnom výrube stromov v lokalite sa napríklad zabudlo na zákon o ochrane prírody a krajiny. „Stromy nemožno rúbať, kým stavba nezíska stavebné povolenie,“ tvrdí Šimončičová. Takisto platný územný plán Bratislavy považuje dané územie výhradne za športovisko a výstavbu hotela či podzemných garáží na ňom nedovoľuje.

Podľa Budaja sa rekonštrukcia vymkla primátorovi z rúk. Stal sa obeťou politickej hry a ocitol sa v područí záujmových skupín, ktoré využívajú hroziaci časový stres a domáhajú sa mimoriadneho režimu, aby „Slovensku zachránili hokejový šampionát“.

debata chyba