Eurovea odomkla Dunaj

Bariéry zmizli, cesta k Dunaju sa uvoľnila. V bratislavskej luxusnej štvrti Eurovea v sobotu otvorili pre ľudí nábrežnú promenádu. A tisícky návštevníkov to aj vďačne využili.

24.04.2010 18:29 , aktualizované: 23:51
Eurovea - otvorenie nábrežia Foto:
Eurovea - otvorenie nábrežia.
debata (80)

V sobotu ráno bolo v Bratislave pod mrakom, ale okolo poludnia sa vyčasilo. Lepšie počasie na prechádzku pri Dunaji si ľudia ani nemohli želať. Bolo plno. Na chodníkoch, tráve, v kaviarňach a reštauráciách, pri vodnej ploche v strede nového námestia, ktoré ohraničujú budovy Slovenského národného divadla a komplexu Eurovea.

Ľudia využívali aj tri vyhliadkové móla, ktoré čnejú nad Dunaj a sledovali nabitý sprievodný program otvorenia. Alebo len tak relaxovali v tráve.

Nová promenáda priblížila Dunaj k ľuďom. Foto: Ivan Piovarči
Eurovea - otvorenie nábrežia Nová promenáda priblížila Dunaj k ľuďom.

Dňom hlavného mesta kraľuje promenáda Eurovey

Patrón Bratislavy Svätý Juraj si počas víkendu užíva. Dni samosprávy hlavného mesta, ktoré sa tradične konajú pri príležitosti jeho sviatku, sú tentoraz obzvlášť príjemne korenené, keďže sa spojili s otváraním luxusnej nábrežnej zóny komplexu Eurovea.

Na trávniku relaxovali celé rodiny. Foto: Ivan Piovarči
Eurovea - otvorenie nábrežia Na trávniku relaxovali celé rodiny.

Tisíce obyvateľov aj návštevníkov metropoly si v sobotu mohli po prvý raz vyjsť na novú ľavobrežnú promenádu, poležať si na tráve, posedieť si tesne pri Dunaji. A popritom sledovať veľkolepé podujatie, ktorým sa celá mestská štvrť sprístupní verejnosti.

Mamutie bábky na promenáde. Foto: Ivan Piovarči
Eurovea - otvorenie nábrežia Mamutie bábky na promenáde.

„Z pohľadu života v Bratislave je táto udalosť jedinečná. Taký preto bude aj sobotňajší celodenný sprievodný program,“ sľubovala hovorkyňa Eurovey Patrícia Hradilová.

V rámci sprievodného programu vystúpila aj... Foto: Ivan Piovarči
Eurovea - otvorenie nábrežia V rámci sprievodného programu vystúpila aj skupina Polemic

Centrálne námestie na Pribinovej v sobotu po 11. h predpoludním zaplnili skupiny tanečníkov, hudobníkov, divadelníkov, artistov a iných umelcov. Zavítal tam Cirkus obrov so sprievodom mamutích bábok a kaukliarov na chodúľoch. Predviedli kaskadérske kúsky, hojne sa aj súťažilo.

Vyhliadkové mólo. Foto: Ivan Piovarči
Eurovea - otvorenie nábrežia Vyhliadkové mólo.

V podvečerných hodinách vstúpil slávnostným krstom do života nový bratislavský mesačník Metropola – Staré Mesto. Deň potom vyvrcholil umelecko-akrobatickou šou katalánskeho zoskupenia La Fura dels Baus, ktoré svojimi „živými obrazmi“ plnými nevšedných kúskov nadchlo už v nejednom kúte sveta. Podujatie skončil veľkolepý ohňostroj.

Otváranie promenády a dvojhektárového nábrežného parku je aj lákavou súčasťou siedmeho ročníka mestských „richtárskych dní“. Trojdňové podujatie odštartovalo už v piatok, v rámci neho je v sobotu pre verejnosť otvorený Primaciálny palác aj nový pavilón primátov v zoo, v nedeľu zase slávnostne otvoria zrekonštruovaný rekreačný areál Kačín v lesoparku.

Po víkende už začne nová štvrť naozaj žiť 24 hodín denne a sedem dní v týždni.

Eurovea v číslach

  • na stavbe nábrežnej zóny sa použilo 7 500 technických výkresov, 60-tisíc kubických metrov železobetónu a 6 500 ton ocele
    • unikátna presklená strecha Eurovea Gallerie pozostáva z 2 300 sklených trojuholníkov rozprestierajúcich sa na ploche 5 500 štvorco­vých metrov
    • na dlažbu sa v zóne s plochou 25-tisíc štvorcových metrov použilo 6,5 milióna žulových kociek
    • trávový koberec na ploche 15-tisíc štvorcových metrov pozostáva zo štyroch druhov trávy
    • v objekte bolo celkovo bolo vysadených 300 kusov stromov

Eurovea - otvorenie nábrežia. Vystúpenie...
Eurovea - otvorenie nábrežia.
+9Eurovea - otvorenie nábrežia.
80 debata chyba