Odpad z lanovky na Zobore zostane ležať v lese

Železné sedačky sa váľajú v zeleni, zo zeme trčia hrany odpílených stožiarov a nad chodníkom nebezpečne visí oceľové lano. Taký je zatiaľ výsledok upratovania nepotrebnej nitrianskej lanovky na Zobore. Na nápravu zostávajú firme už len štyri dni.

26.04.2010 21:51
lanovka Foto:
Zvyšky štyridsaťročnej lanovky porozhadzované po lese ohrozujú návštevníkov chráneného územia európskeho významu.
debata (12)

Demontáž starej lanovky sa vlečie už niekoľko mesiacov, mesto Nitra hrozí pokutou vo výške 10-tisíc eur. Spoločnosť Cius mala neporiadok podľa zmluvy s magistrátom odstrániť ešte vlani. Posledný termín je koniec apríla.

Zvyšky štyridsaťročnej lanovky teraz ohrozujú návštevníkov chráneného územia európskeho významu. Po jednom z chodníkov sa na bicykli spúšťal Róbert Ferjenčík. „Hlavu mi môže rozbiť ťažké lano. Vyzerá to tak, že tí robotníci zobrali do šrotu, čo sa dalo, a zvyšok nechali v lese.“

V kríkoch sa povaľujú káble, v zemi zostali betónové základy, z ktorých trčali ostré konce zrezaných železných stĺpov. Aj tie mala firma podľa zmluvy odstrániť.

Konateľ Marek Hnatkovič nedbalosť odmieta. Náprava nedostatkov podľa neho už nezaberie viac ako dve-tri hodiny. S betónovými pätkami v lese sa však už zaoberať nemieni. „Sú to cirkevné pozemky a cirkev už nechce, aby sme sa tam viac motali s mechanizmami. Zvyšky stožiarov zasypeme štrkom. Časom to tam zarastie, nebude to vôbec vidieť a nikto sa na tom neporaní.“

Tvrdí, že všetok ostatný odpad stihnú do konca týždňa vyviezť. Práve zvyšky mohutnej konštrukcie boli cenou, ktorú mesto ponúklo súkromnej spoločnosti za odstránenie lanovky. Všetok materiál si mohla nechať a predať do šrotu.

Podľa Hnatkoviča to spočiatku vyzeralo na zaujímavý biznis. Odhady z roku 2008 počítali, že za šrot z vyše kilometrovej lanovky by mohli dostať približne 43-tisíc eur. Náklady mali byť približne 17-tisíc eur.

„To však bolo v roku 2008. Prišla kríza, padli ceny šrotu a my sme nemali takmer žiaden zisk,“ dodal Hnatkovič. Meškanie odôvodnil zlým počasím a tiež strmým terénom, kde museli použiť koňa.

Stará lanovka začala ohrozovať ľudí, ešte keď stála. Obyvatelia rodinných domov mali obavy, že ju zhodí silný vietor. Nová lanovka je v nedohľadne. Objavilo sa viacero ponúk, jedna počítala s kasínom nad Nitrou.

12 debata chyba