Cyklisti v Považskej Bystrici čakajú na otvorenie diaľnice

Ani jednu cyklotrasu v súčasnosti nemá Považská Bystrica považovaná aj za mesto cyklistov. Situácia sa má zmeniť po otvorení diaľnice, ktorá odkloní hlavný dopravný ťah mimo mesta.

27.04.2010 13:01
Považská Bystrica, cyklisti Foto:
Do pešej zóny v strede Považskej Bystrice majú cyklisti zakázaný vjazd. Veľmi však zákaz nerešpektujú.
debata

Bicyklisti sa teraz musia prepletať pomedzi kamióny a nepretržitý prúd osobných áut. Tie pred Považskou Bystricou zídu z diaľnice, pretože sa tam končí, a prechádzajú krížom cez mesto. Tadiaľ vedie hlavný ťah v smere Bratislava – Žilina.

„Koncom mája by už mala byť otvorená nová diaľnica. Očakávame, že potom sa premávka trochu upokojí a na krajniciach ciest by mohli vzniknúť cyklotrasy,“ vraví Pavol Appel z mestského úradu.

Miestne občianske združenie Bystricykel, ktoré stavia na silnej tradícii bicyklovania, rokuje s radnicou o nových možnostiach. „Chceme, aby sa Považská Bystrica stala opäť cyklistickým mestom, akým vždy bola,“ vraví zástupkyňa združenia Iva Posluchová.

V prvom rade chcú dosiahnuť zrušenie zákazu vjazdu bicyklov do centrálnej mestskej zóny. Policajti sú však opatrní. „Na pešej zóne by mohlo prísť k zraneniam. Ale ak by tam boli nejaké technické riešenia, ktoré by presne stanovili, kadiaľ sa môžu pohybovať cyklisti a kadiaľ chodci, dalo by sa o tom uvažovať,“ povedal okresný policajný riaditeľ Slavomír Kučera. Mnohí ľudia však ani teraz zákaz v pešej zóne nerešpektujú.

Oslovení cyklisti hovoria o tom, aká riziková je v súčasnosti jazda po Považskej Bystrici. Podľa Veroniky Vlčekovej je to najhoršie ráno a popoludní, keď z diaľnice vchádza do mesta najviac áut. „Tu je človek buď v zákaze vjazdu, alebo ide po frekventovanej ceste. Neexistuje bezpečný priechod do Manínskej tiesňavy, ktorá je pre cyklistov ako stvorená. Medzi kamiónmi nemá cyklista šancu,“ dodal miestny cyklista Peter Lengyel.

debata chyba