Do bitky o rozprávkové dedičstvo vstúpili potomkovia šľachty

K obrovskému panstvu uhorskej šľachty od Hlohovca po Topoľčany sa začali hlásiť praví potomkovia pôvodných majiteľov Erdödyovcov. Hodnota pozemkov, na ktoré už začali siahať podvodníci, je približne 400-tisíc eur.

03.05.2010 18:22
Podhradie Foto:
Obec Podhradie pod Topolčianskym hradom.
debata (34)

Nemeckí a kanadskí pravnuci grófa Imricha Erdödyho nemali celé roky záujem o slovenské lesy, lúky a jazerá. Dozvedeli sa však o pochybnej dvojici Slovákov, ktorí sa začali vydávať za potomkov a chceli dediť. Preto sa podľa zistení Pravdy chystajú na Slovensko aj s tlmočníkmi a právnikmi príbuzní významného rodu z Ottawy, Mníchova a Viedne.

Plánujú rozbehnúť dedičské konanie. „Ak k tomu naozaj pristúpia, bude to veľký proces. Do prípadu budú musieť byť zapojení takmer všetci tí, ktorí sú v príbuzenskom vzťahu so šľachtickým rodom. Rodina je roztrúsená po celej Európe,“ naznačil Jozef Urminský, riaditeľ Vlastivedného múzea v Hlohovci, ktoré bolo v posledných rokoch v spojení s potomkami.

Tých zorganizovala skupina právnikov a šľachticov z Maďarska, ktorá už dlhšie ide po krku podvodníkom – falošným aristokratom. Skupina sa snažila zabrániť pochybným prevodom bývalého šľachtického majetku napríklad aj v Rumunsku.

V Nitre sa zatiaľ rozbieha súdny proces s dvoma špekulantmi, Františkom Erdödym (pôvodne Pevným) a jeho synom Ferencom Xavérom, ktorí si chceli privlastniť šľachtický veľkostatok. Ferenc Xavér tvrdí, že je potomkom posledného grófa Viliama Erdödyho. Prokuratúra však má test DNA, ktorý jednoznačne vylúčil príbuzenský vzťah. Špecialisti museli kvôli tomuto dôkazu otvárať zapečatenú hrobku v Hlohovci a odobrať vzorky kostí.

Časť dedičstva, presnejšie lesy v okolí Topoľčianskeho hradu, sa už Ferencovi Xavérovi Erdödymu takmer podarilo získať. Neuspel však na katastri, zasiahla totiž prokuratúra. Teraz mu hrozí za obzvlášť závažný zločin podvodu desať až pätnásť rokov väzenia.

Skutoční potomkovia sa o pozemky doteraz nezaujímali vraj preto, lebo si mysleli, že v rukách štátu je o ne dobre postarané. Dedičským konaním chcú vraj zabrániť tomu, aby sa k nim neprihlásili ďalší podvodníci.

K majetkom Erdödyovcov patria aj kaštiele a budovy v Hlohovci, z ktorých je väčšina v zozname kultúrnych pamiatok. Tých by sa však dedičské konanie nedotklo, pretože sa na ne viažu Benešove dekréty.

34 debata chyba