Pochybnosti o pamiatke v Trenčíne preveria archeológovia

Starý múr, ktorý vykopali v Trenčíne pri stavbe podzemných garáží, možno vôbec nie je takým vzácnym nálezom, za aký ho označili pamiatkari. Za národnú kultúrnu pamiatku ho vyhlásili pred rokom. Na budúci týždeň sa majú na stavenisko vrátiť archeológovia, aby dokončili výskum a zistili, čo sa v zemi vlastne skrýva.

20.05.2010 09:21
múr, pamiatka, Trenčín Foto:
Múr, ktorý vyhlásili ya národnú kultúrnu pamiatku, je už viac ako rok opäť zahrabaný v zemi. Oplotenie staveniska na trenčianskej pešej zóne padlo pod náporom vetra.
debata

Starý múr, ktorý vykopali v Trenčíne pri stavbe podzemných garáží, možno vôbec nie je takým vzácnym nálezom, za aký ho označili pamiatkari. Za národnú kultúrnu pamiatku ho vyhlásili pred rokom. Na budúci týždeň sa majú na stavenisko vrátiť archeológovia, aby dokončili výskum a zistili, čo sa v zemi vlastne skrýva.

Pamiatkari predpokladajú, že ide o zvyšky predsunutého opevnenia mesta zo 16. alebo 17. storočia. Inde na Slovensku sa opevnenie takého charakteru nezachovalo, preto ho ministerstvo kultúry vyhlásilo za národnú kultúrnu pamiatku. Podľa archeológov to však vôbec nemusia byť hradby.

„Máme málo dokladov o tom, že je to skutočne predsunuté opevnenie. Zatiaľ to nemôžeme potvrdiť ani vyvrátiť. Musíme toto miesto doskúmať, aby sme zistili, či to bolo opevnenie alebo napríklad len nejaký parcelačný múr,“ povedal Matej Ruttkay, riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre, ktorý je zároveň vedúcim výskumu v Trenčíne.

Podľa Ivety Kodoňovej, riaditeľky pamiatkovej inšpekcie ministerstva kultúry, zákon pozná aj možnosť zrušenia kultúrnej pamiatky, ak stratila svoje pamiatkové hodnoty. „Ak to pokračujúci výskum potvrdí, opakovane sa tým budeme zaoberať. Dnes však nestojíme ešte pred touto otázkou. Podklady na vyhlásenie boli úplne jednoznačné, neboli žiadne pochybnosti o tom, že je to múr vonkajšieho opevnenia,“ zdôraznila Kodoňová.

Na staré murivo narazili robotníci pri hĺbení jamy koncom roka 2008. Stavbu garáží museli okamžite prerušiť, stavebnú firmu nahradili archeológovia. V dĺžke 40 metrov odkryli základy múru širokého asi 80 centimetrov. Murivo odkryli, očistili, ale na slnku a vzduchu sa začalo rozpadávať, preto ho vlani pred Veľkou nocou opäť zahádzali hlinou, aby ho tak zakonzervovali. V takomto stave je doteraz.

debata chyba