Plaváreň v Trenčíne dotuje mesto, zisk berie súkromník

Hoci mesto Trenčín dotuje svoju krytú plaváreň desaťtisícmi eur, zisky zo vstupného a z prenájmu priestorov zostávajú súkromnej spoločnosti. Opozícia v trenčianskom zastupiteľstve tento stav napadla. Zmluvu, podľa ktorej získala krytú plaváreň do výpožičky spoločnosť IB Správcovská, označila za stratovú a nevýhodnú.

25.05.2010 09:01
Trenčín, plaváreň Foto:
Krytá plaváreň by potrebovala opraviť strechu aj bazén. Oboje zaplatí mesto, plaváreň má vo výpožičke súkromná spoločnosť.
debata

Plaváreň pôvodne prevádzkovalo Mestské hospodárstvo, od minulého roku ju získala do výpožičky firma IB Správcovská. Hneď po prevzatí zvýšila nájomné súkromníkom, ktorí v areáli prevádzkujú reštauráciu, fitnescentrum, pedikúru či masérske služby.

„Nájomné nám zdvihli asi o 25 percent a ešte ho pýtajú tri mesiace dopredu. To považujem v tejto dobe za hádzanie polien pod nohy. Ostatné veci sa nezlepšili, len platíme vyššie nájomné,“ sťažuje sa Juraj Vlnka, prevádzkar reštaurácie.

„Bolo by osožné, keby nám investície, čo do tohto objektu vkladáme, odpočítali z nájmu, ale to, žiaľ, nerobia,“ dodal Vladimír Dobiaš, majiteľ Relax Centra v budove plavárne.

Podľa Ivana Pĺžika, konateľa spoločnosti IB Správcovská, nájomné prispôsobili všeobecne záväznému nariadeniu, ktoré stanovuje jeho výšku v mestských priestoroch. „Všetko, čo získame z nájmu, investujeme do plavárne. Čím viac vyberieme na nájomnom, tým nižšia je dotácia z mesta. Zisk máme iba zo vstupného, ale aj z toho musíme časť použiť na prevádzkové náklady,“ hovorí Ivan Pĺžik. Mesto vlani prispelo na plaváreň 209-tisíc eurami, tento rok vyčlenilo 150-tisíc eur.

Opoziční poslanci v mestskom parlamente však poukazujú na to, že napriek dotácii z mestskej pokladnice celý príjem z nájomného zostáva spoločnosti IB Správcovská. „Je to výhodná zmluva pre prenajímateľa, ale stratová pre mesto. Prenájom priestorov si malo zabezpečovať mesto a spoločnosť IB Správcovská mala mať výlučne plaváreň, pretože na ňu dostáva dotácie,“ tvrdí Ján Kanaba (Smer), poslanec mestského zastupiteľstva.

Trenčín oponuje, že budova krytej plavárne je jeden objekt, a spoločnosť ho spravuje celý. „Výpožička je pre mesto výhodná, pretože prevádzku plavárne dotuje nižšou sumou ako v minulosti,“ uviedla hovorkyňa mesta Erika Ságová. Trenčín podľa nej zisk v tomto prípade ani neočakáva. „Športoviská nie sú a ani neboli pre mesto ziskové, ich prevádzkovanie sa považuje za službu obyvateľstvu,“ dodala.

debata chyba