Albumy si zobrali a nábytok darovali. Ako ďalej, nevedia

Rodinu Kmetzovcov v Nižnej Myšli pripravil zosuv pôdy o dom. Helena Kmetzová tu bývala od detstva a stratu nesie veľmi ťažko. "Tu som sa narodila, rodičia dom postavili pred päťdesiatimi rokmi. So súrodencami sme tu vyrastali a zostal mne ako najmladšej. Vždy som si v auguste vzala dovolenku a trávili sme ju tu spolu so súrodencami a ich rodinami. Cítim sa ako vytrhnutá z koreňov. Ale nezostáva nám nič iné, len brať realitu, aká je," hovorí.

01.07.2010 18:08
Kmetzovci Foto:
Dom Kmetzovcov v Nižnej Myšli poškodil zosuv pôdy medzi prvými. Na snímke Štefan Kmetz a Simonka, ktorú majú manželia v pestúnskej starostlivosti.
debata (5)

Dom vlani zvnútra kompletne zrekonštruovali. Nové kúrenie, podlahy, okná, kúpeľňu a kuchyňu. „Stálo nás to zhruba pol milióna korún. Išli na to všetky úspory, plus sme si ešte požičali,“ približuje Helena Kmetzová.

S manželom majú v pestúnskej starostlivosti jedenásťročnú Simonku z detského domova. Oficiálne u nich žije od novembra minulého roka. „Dlho si dom neužila, ale povedala, že chce s nami zostať v dobrom aj zlom. Tak sme radi,“ hovorí pani Helena.

Sťahovanie bolo veľmi smutné. „Hneď ráno ma zastavil kamarát z detstva, že nám pomôže. Nebál sa ísť dnu, napriek narušenej statike. Pomáhali mu aj ďalší. Za desať minút zbalili, čo uznali za vhodné. Bola som pri tom tiež, ale zobrala som si len pár albumov, doklady, elektrospotrebiče a niektoré pre mňa cenné knihy,“ spomína. Nábytok darovali mladej rodine, ktorá si nedávno zrekonštruovala starý dom a zobrala si hypotéku.

Helena Kmetzová s rodinou zatiaľ býva u brata. Mali by dostať jeden z kontajnerových bytov. Dom mali poistený len do januára. Čo ďalej, nevedia. Rozmýšľajú o kúpe bytu, manžel je však momentálne nezamestnaný. Navyše splácajú pôžičku, takže vyhliadky na hypotéku sú slabé.

„Pred dvadsiatimi rokmi tu istá geologická firma robila prieskum. Už vtedy označili ílový kopec za pásmo, ktoré sa môže hýbať. Ale nikto netuší, prečo to vtedy ľuďom nikto nepovedal. Nemali povoliť stavbu nových domov a do starých by už nikto neinvestoval,“ ťažká si na postup úradov Helena Kmetzová.

Pomoc zo zbierky

Prinášame príbehy rodín, ktorým Pravda pomohla z verejnej zbierky. Okrem nich v stredu poslala peniaze aj ďalším rodinám – Henkelovcom a Cengelovcom z Nižnej Myšle, Pietraszekovcom z Kendíc, Petrovcom z Veľkého Šariša, Kurajovcom z Krompách a Mackovčinovcom zo Starej Ľubovne. Medzi tieto rodiny sme rozdelili 21-tisíc eur.

5 debata chyba