Pamiatkovému úradu prikázali záchranu pamiatky podriadení

Jediná zachovaná historická mestská brána v Banskej Štiavnici je v žalostnom stave. Múry sa rozpadávajú, strecha zateká. Chátrajúca kultúrna pamiatka patrí pamiatkarom, ktorých mesto už dlhšie upozorňovalo na jej kritický stav.

24.07.2010 14:27
piargska brána, pamiatka, štiavnica Foto:
Záchranné práce na kultúrnej pamiatke Piargska brána v Banskej Štiavnici by mali byť hotové do konca septembra.
debata

„Rešpektujem, že aj pamiatkari majú finančné problémy. Iróniou však je, že práve oni by mali byť príkladom pri obnove kultúrnych pamiatok,“ hovorí primátor Banskej Štiavnice Pavol Balžanka.
Budova patrí Pamiatkovému úradu SR. Banskobystrickí krajskí pamiatkari ho ako vlastníka podľa zákona vyzvali, aby problém riešil. ,,V zmysle monitoringu stavu kultúrnych pamiatok v Banskej Štiavnici ako svetového kultúrneho dedičstva UNESCO sme uložili nášmu nadriadenému orgánu, aby do konca septembra vykonal nevyhnutné opravy na tejto kultúrnej pamiatke," povedal riaditeľ Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici Miroslav Súra.
Pamiatkový úrad SR na opravu vyčlenil zhruba 30-tisíc eur. „V podstate sme nariadili nevyhnutné opatrenia na sanovanie priameho ohrozenia tejto pamiatky sami sebe a teraz ich ideme realizovať. Momentálne sme pred podpisom zmluvy s dodávateľom,“ dodal Súra. Opraviť chcú zatekajúcu strechu a zabezpečiť odvedenie dažďových vôd.
Na budúci rok chcú od ministerstva kultúry žiadať finančné zabezpečenie projektu a ďalších prác na úplnú konsolidáciu Piargskej brány. Koľko peňazí na komplexnú rekonštrukciu budú potrebovať, bude závisieť od projektu. Podľa hrubých odhadov suma môže byť niekoľko stotisíc eur.
,,Piargska brána bola kedysi vstupom do nášho mesta od Levíc. Doteraz je uvítacím symbolom a jednou z našich historických dominánt. Boli by sme radi, keby sa zaskvela ako pekný historický objekt významnej hodnoty," povedal primátor.
Pôvodne renesančná jednoposchodová budova z polovice 16. storočia, neskôr barokovo upravená, bola súčasťou mestského opevnenia. Hlavné cesty do mesta uzatváralo päť brán. Z nich sa zachovala iba táto jediná.

debata chyba