Vymierajúca obec stavila na mladé rodiny

Sto eur pri narodení dieťaťa a sedemdesiat pre každého prváčika. Aj takto sa snažia v horehronskej obci Beňuš zastaviť znižovanie počtu obyvateľov a omladiť dedinu. "Nie je nič horšie ako keď obec začne vymierať. Chceme si udržať najmä mladých ľudí, aby nám neodchádzali. Jedným z krokov sú aj tieto špeciálne príspevky, ktoré mladým rodinám určite pomôžu," hovorí starosta Martin Gonda.

29.07.2010 10:42
debata (2)

Príspevok na novorodeniatko dostávajú od obce iba miestne rodiny, na prvákov ho dávajú aj rodičom z okolitých obcí. „Dostane ho každý, kto nastúpi do našej školy,“ potvrdzuje starosta.

Systém príspevkov v Beňuši funguje viac než tri roky. V priemere ich ročne vyplatia dvanástim novorodencom a pätnástim prvákom. Finančná kríza ani výpadok podielových daní, s ktorými sa v súčasnosti boria všetky samosprávy, podľa starostu vyplácanie príspevkov neovplynia a budú v nich pokračovať aj naďalej. Ukázalo sa totiž, že podpora mladých rodín prináša svoje ovocie.

„Dôležité je, že počet našich obyvateľov ani pôrodnosť už neklesá a podarilo sa nám tiež udržať školu. Určite to nie je len kvôli naším príspevkom, ktoré sú v podstate iba na prilepšenie, ale aj vytváraním takých podmienok, aby sme si nielen udržali našich mladých, ale aby prichádzali aj ďalší,“ uviedol starosta.

Obec, ktorá má v súčasnosti okolo 1200 obyvateľov, vyčlenila pozemky pre výstavbu 65 rodinných domov, kde zabezpečila cesty a všetky inžinierske siete. V niekoľkých domoch už ľudia bývajú a niektorí si už stihli založiť rodinu, ďalších zhruba dvadsať je vo výstavbe. „Trochu to pribrzdila kríza, ale teší nás, že záujem stavať majú aj ľudia, ktorí nie sú z našej obce. Všetko nasvedčuje tomu, že počet obyvateľov sa v najbližších rokoch bude u nás zvyšovať,“ dodáva Gonda.

2 debata chyba