V okrese Svidník zažili piatu povodňovú vlnu

Po štvrtkových lokálnych záplavách na severnom Šariši a Zemplíne hasiči nastúpili s čerpadlami do niektorých obcí v okresoch Svidník, Stropkov, Vranov nad Topľou, Humenné a Medzilaborce. Privolali ich k zaplaveným suterénom domov a studniam.

30.07.2010 14:56
záplavy, povodne, Zemplínske Hradište Foto:
Ilustračné foto
debata

Takmer všetci starostovia si na piatok ponechali v platnosti tretí stupeň povodňovej aktivity a zabezpečujú v obciach záchranné práce. Tie súvisia s odpratávaním konárov, nánosov bahna a špiny z ciest, chodníkov a priepustov.

Vladimír Novák z Obvodného úradu životného prostredia – pracovisko Svidník pre agentúru SITA uviedol, že v tomto roku je to už piata povodňová vlna v ich okrese. Tentokrát postihla šesť obcí: Rovné, Mlynárovce, Beňadikovce, Šarišský Štiavnik, Radoma a Rakovčík. Škody vznikli na súkromnom, firemnom aj obecnom majetku. Dnes monitorujú ich rozsah. Podľa Nováka potrebná bude aj dezinfekcia studní a povrchových vôd. Svidnícky okres v posledných týždňoch trápi aj úhyn hovädzieho dobytka. Na troch farmách bol potvrdený pozitívny nález sneti slezinnej – Bacillus anthracis (antrax), ktorý zrejme súvisí s vyplavením baktérií zo starých mrchovísk, kde sa v minulosti zakopávali zdochliny zvierat. Veterinári predpokladajú, že po povodniach sa baktérie dostali na pastviská. Podľa Nováka o to dôležitejšia bude kontrola povrchových vôd, studní a plnenie prijatých opatrení krízového štábu, aby nedošlo k ohrozeniu zdravia a životov ľudí. Niektoré opatrenia sú dlhodobejšieho charakteru a budú stáť nemalé prostriedky, uviedol Novák. Patrí k ním preoranie pôdy, dezinfekcia vápnom a vakcinácia zvierat. Očkovanie zvierat už zabezpečili veterinári.

V okrese Stropkov platí tretí stupeň povodňovej aktivity v siedmich obciach. V Bukovciach ešte nestihli odvolať zvýšený stupeň od poslednej záplavovej vlny a opäť majú nové škody. Najviac bahna sa na komunikácie dostalo od obce Potoky, kde sa voda s bahnom rozliala na tri smery do obcí Duplín, Vyškovce a Vislava. Dušan Lukáč z Obvodného úradu životného prostredia v Stropkove uviedol, že Loziansky potok podmýva cestu a mohla by sa tu prepadnúť krajnica. Na jednom úseku budú musieť vozovku zabezpečiť lomovým kameňom. Vo Vislave priniesol prúd vody z lesa asi 800 metrov kubických nachystaného dreva, ktoré poškodilo cestu. Aj v stropkovskej časti majú najviac práce s odstraňovaním nánosov bahna z ciest a čistením dvorov, pivníc a studní.

debata chyba