Nitriansky autosalón nebude, hoci naň lákali bilbordy

Bilbordy v Nitre a v Bratislave zbytočne pozývali ľudí na tradičný jesenný nitriansky autosalón. Ten totiž v poslednej chvíli zrušili. Nitrianska prehliadka automobilov bude mať po sedemnástich ročníkoch prestávku, po novom sa bude konať každé dva roky.

10.08.2010 17:05
autosalón Foto:
Už vlaňajší ročník nitrianskeho autosalónu bol ochudobnený o známe značky. Vynahradiť to mala prehliadka luxusných a športových áut.
debata (4)

Hovorkyňa výstaviska Agrokomplex Naďa Urbanová tento krok vysvetlila ako reakciu na vývoj v automobilovom priemysle. Dovozcovia nedokázali každý rok zabezpečiť dostatok zaujímavých noviniek. Na poslednom ročníku dokonca chýbalo viacero známych značiek ako BMW či Mercedes-Benz. Problém bol však v posledných rokoch najmä v tom, že Slovensko malo každý rok dva autosalóny, čo je svetová rarita. Okrem nitrianskeho tak na kvalitu trpel aj bratislavský.

Slabšiu úroveň oboch výstav potvrdili viacerí oslovení ľudia. K pravidelným návštevníkom patrí aj Martin Obert z Levíc. „Posledné autosalóny v Nitre ani v Bratislave sa podľa mňa nevydarili. V Bratislave som si mohol ísť pozrieť najnovší Mercedes do neďalekého obchodného domu a v Nitre to bola akoby prehliadka miestnych predajní áut. Bolo by lepšie, keby sa striedali každé dva roky.“

Bilbordy, ktoré mali do Nitry prilákať návštevníkov, už prelepili. Objavili sa napríklad na Rožňavskej ulici v Bratislave a tiež na hlavnom ťahu medzi Nitrou a Trnavou. „Mrzí nás to. No vylepovali sme ich v čase, keď sme sa ešte stále snažili o to, aby autosalón tento rok predsa len bol. Nakoniec padlo rozhodnutie, že sa presúva na ďalší rok,“ povedala Urbanová Najbližší autosalón v Nitre bude teda až na jeseň v roku 2011.

Výstavisko Incheba však ústupky robiť nebude. Prípravy na budúcoročný bratislavský Autosalón sú v plnom prúde. „O zmene na dvojročnú periodicitu neuvažujeme. Štatistiky posledných ročníkov, ktorými sa meria kvalita autosalónov, hovoria jasne v prospech Bratislavy ako usporiadateľa tohto sviatku automobilizmu,“ uviedla hovorkyňa Martina Sekulová. Bratislava podľa nej priniesla naposledy o 16 značiek áut viac ako Nitra.

Na konkurenčný zápas medzi oboma výstaviskami tento rok doplatili aj milovníci kvetov a záhrad. Dve najväčšie výstavy kvetov na Slovensku, nitriansku Gardeniu a bratislavskú Flóru otvorili tento rok naraz. Viacerí vystavovatelia, ktorí dosiaľ stíhali obe výstavy, sa museli rozhodnúť, kam pôjdu. Projektový manažér Agrokomplexu František Ďurkovič vtedy pre Pravdu povedal, že to bola nešťastná náhoda. Organizátorka Flóry Katarína Kullová zas naznačila, že sa museli prispôsobiť rozvrhu a ďalším akciám v Inchebe.

4 debata chyba