Čičmianske domy budú mať pôvodnú podobu

Čičmianske domy, ktoré vlastní Považské múzeum zo Žiliny, dostanú podobu, akú mali na začiatku minulého storočia.

12.08.2010 15:05
dom, čičmany Foto:
Rodina Kudjakovcov dom zrekonštruovala podľa autentických fotografií od Karola Plicku.
debata

Múzeum dostalo na ich obnovu granty a využije pri nej tradičné techniky a materiály typické pre ľudovú architektúru. Práce na obnove dvoch dreveníc sa začnú na jeseň. „Budú sa opravovať podlahy, steny, sfunkční sa tradičná pec. Na strechu Radenovho domu sa dá ručne štiepaný šindeľ a pri vymaľovaní budeme postupovať podľa pôvodných vzorov z dobových fotografií,“ hovorí Adriána Brziaková z Považského múzea.

Pri úpravách budú akceptovať návrhy pamiatkarov. Súčasné ornamenty na čičmianskych domoch totiž nemajú s výzdobou z 19. storočia, keď začali vznikať, veľa spoločného. „Kedysi boli vzory úplne jednoduché, domy sa maľovali vápnom alebo hlineným kalom najmä na rohoch domov, tam, kde sa drevo spájalo,“ hovorí šéf krajských pamiatkarov Miloš Dudáš. „Až po ničivom požiari v roku 1921 sa objavili ornamenty, aké vidíme na domoch dnes, sú však už maľované iným spôsobom.“

Pôvodný vzhľad aj s jednoduchšou ornamentovou výzdobou a šindľovou strechou už jednej z čičmianskych dreveníc vrátili manželia Kudjakovci, ktorí sa podujali zrekonštruovať a obývať najstaršiu drevenicu v dedinke. „Postupovali sme podľa autentických fotografií, ktoré na začiatku
20. storočia nafotil Karol Plicka,“ povedala Marieta Kudjaková.

Domy v Čičmanoch pripomínajú svojou výzdobou perníkové chalúpky. Ornamenty na dreveniciach ich majitelia premaľujú vždy, keď začínajú blednúť. Väčšinou už nepoužívajú vápno, ale trvácnejšie latexové farby. K jednoduchším ornamentom sa starousadlíci vrátiť nechcú. „Práve vyzdobené drevenice robia Čičmany tým, čím sú. Realizujeme svoju fantáziu. Väčšinou si gazdinky zdobia domy podľa vzorov, ktoré majú vyšité na krojoch,“ hovorí Ján Filip.

Vzory obnovuje každé tri roky. Jeho drevenica je v pamiatkovej rezervácii, kde je 110 objektov. Z nich tri desiatky stavieb sú kultúrne pamiatky. Podľa Dudáša je nevýhodou, že len majitelia kultúrnych pamiatok môžu čerpať peniaze na obnovu z grantov ministerstva kultúry. Ostatní, ktorí síce majú dom v pamiatkovom území, ale nie je vyhlásený priamo za pamiatku, na podporu nemajú nárok, hoci sa na nich vzťahujú obmedzenia pri rekonštrukciách do­mov.

debata chyba