V ľubietovskom kúpalisku plávajú pstruhy

V bazéne na kúpalisku v Ľubietovej kedysi plávali ľudia, dnes v ňom plávajú pstruhy. Ich chov tu rozbehol Jozef Ratica, ktorý areál starého kúpaliska postupne mení na netradičné miesto na oddych a šport.

12.08.2010 15:37
debata

V bazéne na kúpalisku v Ľubietovej kedysi plávali ľudia, dnes v ňom plávajú pstruhy. Ich chov tu rozbehol Jozef Ratica, ktorý areál starého kúpaliska postupne mení na netradičné miesto na oddych a šport.

Zničený bazén chátral dlhé roky. „Bol starý a už dávno nevyhovoval hygienickým požiadavkám. Občas sa napúšťal ako požiarna nádrž,“ hovorí starosta Ľubietovej Pavel Zajac. Pred tromi rokmi prišiel Jozef Ratica z Banskej Bystrice s nápadom chovať v ňom ryby. Obec mu prenajala celý areál. „Privítali sme to. Náš majetok sa zveľaďuje a je to prínosom aj oživením pre obec,“ dodáva starosta.

Chovateľ rýb priznáva, že rybárom je celým telom aj dušou už od detstva. „V rodine sa smejú, že som vedel skôr chytať ryby, ako chodiť,“ hovorí. Svoju vášeň časom premenil na podnikanie. Zameriava sa na chov dúhových a potočných pstruhov. Ľudia si ich tu môžu počas celého roka nielen kúpiť, ale vlastnoručne aj vyloviť priamo z bazéna. „Najviac sa z toho tešia deti a tiež manželky rybárov, ktorí ich sem vodia, aby ženy pochopili ich záľubu. Rozdiel je akurát v tom, že tu nemusia vysedávať a vyčkávať na úlovok celé hodiny. Stačí hodiť udicu a určite sa o chvíľu nejaký kúsok chytí,“ pokračuje. V bazéne je totiž do tristo pstruhov.

V areáli bývalého kúpaliska v minulých rokoch fungovalo sporadicky iba volejbalové ihrisko. Teraz doň pribudlo aj niekoľko altánkov, kde si návštevníci môžu v príjemnom prostredí oddýchnuť a zjesť svoj úlovok, pripravený pod odborným dohľadom. „Veľa ľudí ani poriadne nevie, ako čerstvé ryby opracovať a piecť či variť. Mnohí ocenili naše rady a potvrdili, že chuť čerstvej ryby sa s mrazenou rybou z obchodu nedá vôbec porovnať,“ dodáva Ratica.

debata chyba