Rómovia protestujú proti múru, Michalovce vraj právne kľučkujú

Únia Rómov na Slovensku žiada kompetentné orgány, aby okamžite odstránili betónový múr, ktorý na sídlisku Východ v Michalovciach znemožňuje rómskym obyvateľom osady skracovať si cestu do mesta cez trávnik pomedzi bytovky.

25.08.2010 15:43 , aktualizované: 20:28
debata (77)

Občianske združenie považuje múr za prejav rasizmu a intolerancie, ktorý nerieši problém. „Dotyční pomocou rôznych právnych kľučiek a konštrukcií iba prehlbujú segregáciu a vytváranie get,“ uvádza v protestnom vyhlásení predseda organizácie František Tanko. Dôvody miestnych orgánov na betónovú bariéru sú podľa neho nepravdivé a pokrytecké. „Všetci dobre vedia, že múry sú namierené proti Rómom a že vôbec nejde o žiadnu protihlukovú ochranu alebo prostriedok na športovanie,“ konštatoval Tanko.

Stavbu betónového múru v osade Angy mlyn dnes kritizoval aj verejný ochranca práv Pavel Kandráč. Ombudsman vyhlásil, že jeho kancelária záležitosť preskúma. Primátora mesta Michalovce požiadal o predloženie písomného stanoviska a o zaslanie fotokópií relevantných dokladov, ktoré sa týkajú stavby múru, osobitne k splneniu povinností podľa stavebného zákona. Kancelária žiada aj stanovisko k medializovaným námietkam obyvateľov osady, že pre stavbu múru im bol sťažený prístup k službám občianskej vybavenosti, a že tým dochádza k diskriminácii pre ich národnostný pôvod.

Múr postavilo spoločenstvo vlastníkov bytov z Leningradskej ulice v polovici júna, je vysoký dva metre a dlhý približne 25 metrov. Nájomníci tvrdia, že chcú zamedziť neporiadku v okolí bytovky, ktorý spôsobujú obyvatelia osady. Tento múr nadväzuje na múry, ktoré postavila pozdĺž sídliska miestna samospráva. Na sídlisku tak vznikla približne polkilometrová ohrada, ktorá zabraňuje osadníkom prechádzať pomedzi bytovky do mesta. Rómovia výstavbu múrov kritizujú, mnohí však zároveň priznávajú, že niektorí robia pod bytovkami neporiadok. V osade na Mlynskej ulici žije približne 1 800 Rómov.

Hovorkyňa Mestského úradu v Michalovciach Iveta Palečková uviedla, že pozemok, na ktorom stojí múr, si od mesta prenajalo spoločenstvo vlastníkov bytov na účely výsadby okrasnej zelene, kríkov a estetického oplotenia. Mesto Michalovce postavilo kontroverzné múry koncom minulého roka. Takmer tri metre vysoké betónové steny sa tiahnu od Kyjevskej ulice až po Leningradskú. Mesto uviedlo, že steny postavilo na športové účely.

77 debata chyba