Mojmírovce zase okupovali Turci

Na mieste, kde sa pred vyše 300 rokmi odohrávali udalosti, ktoré s napätím sledovala celá Európa, rinčali cez víkend šable, hrmeli delá a tancoval hárem krásnych žien. Mojmírovce pri Nitre žili v tieto dni v tieni polmesiaca. Ľudia mohli spoznať elitnú armádu stredoveku, zvyky, slová a chute Turkov.

12.09.2010 17:42
Turci Foto:
Turci predviedli v Mojmírovciach svoje zbrane a jedinečnú bojovú taktiku.
debata

Šermiari odhalili návštevníkom tajomstvá úspechu tureckej armády, vďaka ktorým prenikali čoraz viac na sever, dobili novozámockú pevnosť a počas dvoch desaťročí z tejto základne podnikali ďalšie nájazdy.

Využívali pritom kresadlové pušky, ale aj hudbu. Zbor asi 300 bubeníkov, činelistov a trubačov dokázal prehlušiť nepriateľa a znamenal tak silnú morálnu podporu.

Na špici elitnej armády boli janičiari. „Boli to muži pôvodne z kresťanských rodín, ktorých vycvičili na boj so všetkými zbraňami,“ hovorí šermiar Pavel Valouch z Košíc. Janičiari dobre strieľali na veľké vzdialenosti a jednotka dokázala páliť takmer nepretržite v salvách.

Podujatie spolu s veľvyslanectvom a obecným úradom pripravilo regionálne združenie Váh – Dunaj – Ipeľ, ktoré pri tejto príležitosti odhalilo jednu z tabúľ novej rozsiahlej cyklotrasy. Tá spája pamiatky Nitrianskeho kraja a severného Maďarska. Historické akcie budú podľa riaditeľa združenia Daniela Balka pokračovať aj v ďalších rokoch.

S obcou Mojmírovce sa spája napríklad rod Huňadyovcov, ktorí tu v roku 1814 usporiadali prvé konské preteky v Uhorsku a v strednej Európe, a tiež meno Antona Grassalkoviča, strážcu kráľovskej koruny a poradcu cisárovnej Márie Terézie.

debata chyba