Krupinčania nevedeli, že pijú vodu s baktériami

Hygienici zakázali Krupinčanom piť vodu z verejného vodovodu, pretože v nej zistili škodlivé baktérie. Celé mesto je teraz odkázané na pitnú vodu z cisterien. Radnica a ľudia sa o nekvalitnej vode dozvedeli až po viac ako týždni, dovtedy ju bez obáv pili. Mesto sa preto rozhodlo podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za všeobecné ohrozenie.

23.10.2010 15:34
debata

„Od 11. októbra, keď hygienici odobrali vzorku a ktovie, ako dlho ešte predtým, bola voda v takomto stave. Rozhodnutie o zákaze jej pitia sme dostali až teraz v stredu popoludní. Je zarážajúce, že vodárenská spoločnosť o probléme ani nevedela. Ako potom robí kontroly, keď sa iba náhodou zistí, že voda nie je v poriadku,“ zdôvodňuje trestné oznámenie primátor Radoslav Vazan.

Vodu z vodovodu môžu Krupinčania používať až po prevarení. Na pitie vhodná nie je, môže vyvolať črevné ťažkosti. Primátor potvrdil, že v poslednom čase sa v meste objavili takéto ochorenia vo zvýšenej miere, čo podľa neho môže súvisieť práve s kontaminovanou vodou. ,,Mal som takéto ťažkosti, ale nevedel som, prečo. Zvyknem sa liečiť v takýchto prípadoch aj pitím väčšieho množstva vody. Našťastie som odišiel na chalupu, takže túto som nepil, inak neviem, ako by to dopadlo," hovorí dôchodca Milan Kamenský.

Hygienici odobrali vzorku 11. októbra náhodne v miestnom kaderníctve v rámci pravidelného monitoringu kvality pitnej vody, ktorý robia dvakrát do roka. Zákaz vydali 19. októbra. ,,Nemáme vlastné laboratóriá, vyšetrenia robia pre nás v Banskej Bystrici a trvajú určitý čas. Bez oficiálneho oznámenia výsledkov nemôžeme konať, urobili sme tak hneď, ako sme ich dostali. Postúpili sme to mestu aj vodárenskej spoločnosti," uviedla zástupkyňa riaditeľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva vo Zvolene Katarína Kramárová.

Kontamináciu vody baktériami spôsobil nedostatok chlóru v dôsledku poruchy na dezinfekčnom zariadení. Vodárenská spoločnosť Veolia Voda priznáva, že o probléme nevedela. ,,Dozvedeli sme sa to od obyvateľov Krupiny, ktorí sa vo štvrtok telefonicky informovali o situácii. Zabezpečili sme náhradné zásobovanie a zvýšili dávku dezinfekčného činidla. Oficiálne stanovisko z RÚVZ sme sa dozvedeli až neskôr," uviedla jej hovorkyňa Slavomíra Vogelová. Dodala, že akreditované laboratóriá spoločnosti robia rozbory pitnej vody podľa stanoveného harmonogramu a posledný rozbor z Krupiny bol v poriadku.
Zákaz pitia vody z vodovodu bude platiť dovtedy, kým vodárenská spoločnosť hygienikom nepreukáže, že problém odstránila a voda je vyhovujúca. Podľa Vogelovej vzorky už odobrali a výsledok bude známy v pondelok.

debata chyba