Zbúrali ďalšie kultúrne dedičstvo Bratislavy

Metropola prišla o vzácnu technickú pamiatku. Opustenú budovu bývalej Uhorskej kráľovskej tabakovej továrne medzi Radlinského a Mýtnou ulicou dal zbúrať investor, ktorý ide na tomto mieste stavať moderné mestské centrum Nová Mýtna s výškovými obytnými budovami, hotelom, garážami a ďalšími objektmi.

06.11.2010 12:35
debata (1)

Tabačka na Mýtnej chátrala celé roky, v auguste 2007 ju zachvátil aj rozsiahly požiar, pri ktorom zasahovalo deväť hasičských vozidiel a 35 hasičov. Príčiny vzbĺknutia ohňa dodnes nie sú známe, vyšetrovatelia nikdy nevylúčili ani úmyselné založenie.

Časť skladov starej továrne bola pritom v čase požiaru na zozname kultúrne chránených pamiatok. Krajský pamiatkový úrad ju požadoval zrekonštruovať a zapojiť do budúceho využitia zóny.

„Požiadavky pamiatkového úradu sme vždy rešpektovali a ak to bude možné, náš zámer zachovať pamiatku naďalej chceme dodržať,“ vyjadril sa pred tromi rokmi konateľ investorskej RM – Invest Marcel Šiška. A odmietol akékoľvek špekulácie o tom, že cielene založený požiar by jeho firme pomohol lepšie zhodnotiť získané pozemky, napríklad aj výškovou výstavbou.

Neskôr však pamiatkový úrad vyňal tabačku zo zoznamu pre jej havarijný technický stav a miestny úrad Staré Mesto povolil stavbu zbúrať. Ako sa už stáva pre slovenskú metropolu príznačné, investor si na búranie zvolil víkend, aby mu v ňom nijaký úrad nestihol zabrániť.

Bratislava v posledných rokoch prišla aj o rad ďalších technických unikátov. Bez búracieho povolenia odstránil investor novej mestskej zóny pamiatkovo chránenú Feiglerovu kotolňu, ktorá bola súčasťou priemyselného komplexu Kablo na Mlynských nivách. Zákerne cez predĺžený víkend odstránil investor inej modernej štvrte chránené objekty fabriky Gumon pri Košickej ulici. Do histórie navždy odišli aj technicky unikátne budovy továrne Danubius Electric na Račianskej. Najnovšie hrozí zánik petržalskému továrenskému komplexu Matador.

1 debata chyba