Obyvatelia Podvažia prežijú ďalšie Vianoce bez pitnej vody

Stovky obyvateľov považskobystrickej časti Podvažie sa ani tento rok pitnej vody nedočkajú. Vodovod sa tu už mal v týchto dňoch stavať, väčšinu nákladov by zaplatila Európska únia, ale pre chyby vo verejnom obstarávaní je projekt zastavený. Celý proces sa musí začať odznovu.

25.11.2010 08:42
Podvažie, Ladislav Horák Foto:
Vodu na pitie si musíme kupovať, a to je finančné náročné, tvrdí Ladislav Holák, obyvateľ Podvažia.
debata

„Kontrolou tohto projektu ministerstvo životného prostredia zistilo, že došlo k porušeniu zákona o verejnom obstarávaní, preto je zastavené financovanie celého projektu. K opätovnej realizácii môže dôjsť až po skončení nového verejného obstarávania,“ povedala hovorkyňa rezortu Beatrice Hudáková. Aj nové obstarávanie si potom ministerstvo preverí. Kedy sa začne so stavbou, zatiaľ teda nikto nevie povedať.

V Podvaží ľudia používajú vodu z vlastných studní, mnohé sú však znečistené. Na jednom konci presakujú do studní splašky, na druhom konci je vo vode veľa dusičnanov. Miestni obyvatelia si musia pitnú vodu kupovať.

„Sme jediná časť Považskej Bystrice, kde ešte nie je vodovod, pritom tu žije vyše 500 ľudí. Pred dvoma rokmi nám z mesta oznámili, že projekt je odklepnutý, ľudia si už začali robiť prípojky, investovali do toho peniaze. Ešte v máji nám sľubovali, že na jeseň sa začne s prácami. Teraz sme sa na radnici dozvedeli, že sa to ruší, vraj to na ministerstve stopli. Mali sem prísť peniaze z eurofondov, určené pre tunajších obyvateľov, kde sa stratili?,“ rozhorčoval sa Ladislav Holák z Podvažia.

Ďalší obyvateľ Jozef Kadák dodáva, že pred každými voľbami sľubujú tunajším obyvateľom vodovod. Poštárku Helenu Kadákovú zase hnevá, že platia dane ako ostatní obyvatelia Považskej Bystrice, ale vodu nemajú takú ako ostatní.

Považskobystrická radnica v súčasnosti pripravuje nové verejné obstarávanie. „Ide o časovo náročné úkony, preto ešte nevieme presne určiť termín začatia realizácie projektu. Predpoklad je prvý polrok 2011. Zmluva o pridelení nenávratného finančného príspevku je podpísaná,“ povedal hovorca mesta Filip Oubrecht. Celkové náklady sú takmer milión eur. Z toho Európska únia zaplatí vyše 820-tisíc eur, štát takmer 100-tisíc eur a mesto necelých 50-tisíc eur.

debata chyba