Na súd so zločineckou skupinou Okoličányho prišli len štyria svedkovia

V hlavnom pojednávaní v kauze údajného východoslovenského zločineckého gangu Róberta 0. sa bude pokračovať pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS) až na budúci rok vo februári.

03.12.2010 11:43
Okoličány Foto:
Roberta Okoličányho už odsúdil súd na doživotie.
debata

Na piatok naplánovaný proces odročil predseda senátu na 28. februára, keď plánovaný telemost sa nemohol uskutočniť z dôvodu ospravedlnenia sa svedkov. Vo štvrtok 2. decembra pred súdom vypovedali len štyria zo 40 predvolaných svedkov. Informovala o tom hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Prišli tam maskovaní chlapi so zbraňami a sekerami a poškodili ruletu. Takto vypovedala vo štvrtok jedna svedkyňa. Z poškodenia rulety v herni sú obvinení práve muži údajnej košickej zločineckej skupiny.

Jedného zo svedkov vo štvrtok dopoludnia predviedla z väznice justičná stráž. Bývalý policajt 27. marca 2005 kontroloval jedného z obžalovaných – Romana D. V približne rovnakom čase bol asi 300 metrov od miesta kontroly podpálený náves kamióna, z čoho sú obžalovaní muži z gangu Róberta Okoličányho.

Najvyšší súd SR rozhodnutím na neverejnom zasadnutí 26. februára zrušil verdikt ŠTS z februára minulého roka, ktorým Okoličányho a jeho siedmich komplicov odsúdil na tresty väzenia. Okoličány vtedy dostal doživotie, rovnako aj údajný nájomný vrah Jaroslav Potučko. Ostatných odsúdili na štyri až desať rokov za mrežami.

V celej kauze obžalovali 16 údajných páchateľov. Organizácia na čele s Róbertom Okoličánym, Róbertom Nigutom. a Jozefom Leškom má údajne na svedomí šesť vrážd. Najznámejšou bola vražda ich konkurenta Jozefa Eštóka, pri ktorej prišiel o život aj nezainteresovaný muž. Okrem toho sa mali obžalovaní dopustiť aj niekoľkých pokusov o vraždu. Obžalovali ich aj z nedovoleného ozbrojovania, obchodu so zbraňami, ťažkého ublíženia na zdraví, vydierania a ďalších zločinov.

debata chyba