V Trebišove opäť zúri syfilis

V Trebišovskom okrese v priebehu tohto roka diagnostikovali u desiatok osôb nakazenie syfilisom. Medziročný výskyt ochorenia mal za posledné obdobie klesajúcu tendenciu. Najviac prípadov, konkrétne 82, potvrdili testy u pacientov v roku 2003.

16.12.2010 16:08
debata

„V okrese Trebišov je momentálne zvýšený počet chorých na syfilis. Od roku 2002, keď tu bola všeobecne známa epidémia tohto ochorenia najmä v miestnej rómskej osade, došlo v nasledujúcom období k poklesu chorobnosti,“ povedal trebišovský regionálny hygienik Jozef Sládek.

Podľa jeho slov nahlásil 37 oficiálnych prípadov nákazy Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva primár kožného oddelenia trebišovskej nemocnice Ondrej Bobík. Ten zároveň poznamenal, že sa syfilis potvrdí pravdepodobne aj v ďalších 15 prípadoch, ktoré sú momentálne v štádiu diagnostiky. Konečný počet nakazených tak vzrastie pravdepodobne na číslo 52, s tým, že ochorenie prepuklo predovšetkým v miestnej rómskej osade.

„Najviac ochorení máme v sexuálne najviac aktívnej skupine 18– až 25-ročných, v prípade mužov a žien ide približne o rovnaký pomer. Rozptyl ochorenia je však od päťročného dieťaťa až po 60-ročných dôchodcov,“ doplnil Sládek. Dodal, že je vysoko pravdepodobné, že sa u starších ročníkov rozšíril syfilis aj cez prostitúciu.

„Takouto formou nezodpovednej promiskuity sa táto infekcia možno zavliekla aj do týchto vekových skupín,“ uzavrel Sládek. Podľa Bobíkových slov je inkubačná doba choroby, ktorá sa prenáša hlavne pohlavným stykom, od jedného do troch týždňov. „V prípade, že sa infekcia nelieči hneď v zárodku, prechádza do druhého štádia, kedy je postihnutá koža celého tela človeka, ústna dutina, sliznice, čiže hovoríme o treťom až ôsmom týždni po nákaze,“ poznamenal.

Syfilis je podľa Bobíka dobre liečiteľný hlavne v prípadoch, ak sa zistí u pacienta včas. Jeho prítomnosť signalizuje na mieste vstupu infekcie do tela u mužov vred a u žien nehojace ranky. Neskoršie fázy ochorenia môžu poškodiť okrem kože všetky vnútorné orgány a centrálny nervový systém človeka.

debata chyba