Rezbári chcú, aby ich betlehemy boli výnimočné

Betlehemy každého druhu, ale najlepšie také, aby ich bolo možné zapísať do knihy rekordov. V predvianočnom čase o ne nie je núdza a jedným z nich je betlehem vystavený v Novom Meste nad Váhom. Tvorí ho 28 drevených sôch v nadživotnej veľkosti, z ktorých najťažšia má vyše 400 kilogramov a miestni by boli radi, keby sa aj on ocitol medzi rekordnými.

17.12.2010 09:20
betlehem Foto:
Netradičné materiály a minirozmery, také betlehemy už 11 rokov vyrába Žilinčan Jozef Práznovský.
debata

Dielo vytvorili miestni rezbári za päť rokov. Každé leto sa štyria až šiesti stretli na rezbárskom sympóziu a vždy vytvorili novú kolekciu sôch do betlehema. Okrem biblickej rodinky a Troch kráľov sú to všetko postavy z tohto regiónu.

„Je tu novomestský strážnik s lampášom, s ktorým chodil po uliciach. Volal sa Kubák a bol to prvý mestský policajt. Máme tu pastierov s ovečkami, pretože v okolí sa kedysi chovali ovce a bolo tu viacero salašov. Jediný cezpoľný je Lipták s fujarou. Všetko sú to ľudia, čo nesú dary novorodeniatku,“ hovorí 67-ročný Ferdinand Bolebruch, rezbár, ktorý prišiel s myšlienkou urobiť pre mesto takýto betlehem.

K držiteľom slovenských betlehemových rekordov patrí aj Žilinčan Jozef Práznovský – za najväčší počet vyrobených betlehemov (538) a za najmenší betlehem. Ten má rozmery 6 krát 6 milimetrov a bol zmeraný špeciálnym metrom.

„Je z nového korenia. Znázorňuje všetky postavičky, Jozefa, Máriu, Ježiška, Troch kráľov s darmi aj zvieratká. Majú len dva milimetre a tie, ktoré kľačia sú ešte menšie,“ hovorí Jozef Práznovský. Práznovského betlehemy už okrem Slovenska videli aj v Českej republike a Taliansku. Momentálne vystavuje v Rajci a kaštieli Radoľa.

debata chyba