Búranie PKO by bolo protiprávne

Búracie povolenie na bratislavské PKO je protizákonné a bývalý primátor hlavného mesta Andrej Ďurkovský (KDH) nemal právo oň požiadať, pretože na to nedostal súhlas mestského zastupiteľstva.

18.01.2011 08:35
PKO Foto:
Podľa právnej analýzy, ktorú si dali vypracovať občianski aktivisti, bývalý primátor Andrej Ďurkovský prekročil v kauze PKO rámec svojich právomocí.
debata

Také sú závery právnej analýzy, ktorú si ku kauze PKO dali vypracovať občianski aktivisti. Podľa nich Ďurkovský prekročil rámec svojich právomocí a protiprávne nakladal s majetkom mesta. Ochranár a mestský poslanec Ján Budaj v pondelok ne­vylúčil, že na exprimátora podá trestné oznámenie.

Z právnej analýzy, ktorú pripravila advokátka Kristína Babiaková a právnik spolupracujúci s občianskym združením Via Iuris Peter Wilfling, tiež vyplýva, že PKO nemožno zbúrať bez súhlasu mestského zastupiteľstva. A to taký zámer nikdy neschválilo. Búracie povolenie môže teraz zrušiť Krajský stavebný úrad v Bratislave. Podľa analýzy nemal Ďurkovský ani právo na podpísanie zmluvy o spolupráci s firmou Henbury Development, ktorej mesto ešte v júni 2005 predalo pozemky pod PKO. Spoločnosti Cresco Group a J & T Real Estate na jeho mieste teraz plánujú postaviť nový projekt River Park II.

„Akýkoľvek právny úkon primátora smerujúci k búraniu budovy je absolútne neplatný,“ konštatujú autori analýzy. Ako pripomínajú, protiprávny bol aj dodatok k zmluve o spolupráci, ktorý Ďurkovský s developermi podpísal v júni 2010. Urobil to totiž bez toho, aby informoval mestské zastupiteľstvo. Na základe dodatku muselo pritom Bratislavské kultúrne a informačné stredisko, ktoré ako mestská organizácia PKO spravovalo, vypratať jeho priestory. Od soboty 15. januára tak celý objekt prešiel do rúk developerov, hoci je stále majetkom mesta. Developeri nechali už v decembri minulého roka PKO oplotiť a strážiť.

S právnou analýzou sa teraz oboznamuje Ďurkovského nástupca Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru). Stanovisko k nej by mal zaujať do týždňa. „Keďže primátor nie je právnik, je nevyhnutné, aby analýzu posúdili právnici mesta a na základe vecných záverov a odporúčaní bude následne konať,“ povedal Ftáčnikov hovorca Ľubomír Andrassy.

Primátor však vyhovel žiadosti občianskych aktivistov, aby sa postaral o ochranu PKO. Bratislavské kultúrne a informačné stredisko v pondelok poveril, aby objektu zabezpečili nonstop ochranu. Vznikla tak paradoxná situácia, keď v PKO na seba narazili dve SBS. Jedna pracuje pre developerov a dnu nikoho nepúšťa, druhá pre kultúrne stredisko. Tá sa však pohybuje vonku. „Neočakávame, že by prišlo ku konfliktu,“ povedal riaditeľ strediska Vladimír Grežo. „Našou úlohou je, aby sme dozerali na majetok mesta.“

Stanovisko Ďurkovského sa Pravde nepodarilo získať. Hovorca investora Peter Vrábel sa k právnej analýze nechcel vyjadrovať s tým, že možno pripraviť viacero takých analýz s rôznymi závermi. Podľa dohody Ftáčnika s developermi by sa však PKO nemalo búrať aspoň do konca februára, dokedy má mestské zastupiteľstvo rozhodnúť, aký postoj v tejto otázke zaujme.

debata chyba