Drevený kostolík v Trnovom rozoberajú, aby ho zachránili

Jediný zachovaný drevený kostol na severozápade Slovenska sa rozpadáva, preto ho rozoberajú a postupne prevážajú na východ. Tam majú s opravou drevených kostolov bohaté skúsenosti. Naspäť - na cintorín do Trnového pri Žiline - sa má vrátiť v novembri.

02.02.2011 08:12
Trnové, kostolík Foto:
Najzápadnejšie umiestnený drevený kostol na Slovensku - v žilinskej mestskej časti Trnové práve rozoberajú, aby ho mohli preniesť na východ a opraviť.
debata

„Obnova kostolíka, ktorému hrozilo zrútenie, sa pripravovala už niekoľko rokov, ale neboli na ňu peniaze,“ hovorí riaditeľ Krajského pamiatkového úradu v Žiline Miloš Dudáš. Peniaze, takmer milión eur, sa podarilo dať dokopy minulý rok a v decembri začali robotníci z východu rozoberať zvonicu.

„Časti, ktoré sa už nebudú dať opraviť, sa nahradia novými. Na tých, ktoré sa opraviť dajú, sa odreže poškodený kus a pripojí nový,“ vysvetľuje Vladimír Packa z Hervartova. Firma, v ktorej pracuje, už niekoľko kostolíkov opravila či preniesla do skanzenu.

Kostolík sa nachádza v strede trnovského cintorína, v tesnej blízkosti hrobov a náhrobných kameňov, preto ho nebolo možné renovovať priamo na mieste. Pred rozobratím ho zamerali, zdokumentovali, jednotlivé časti dostali značky. Kým sa vráti na pôvodné miesto, uskutoční sa aj archeologický prieskum. Zatiaľ sa len predpokladá, že kostol svätého Juraja v Trnovom bol postavený asi v roku 1615.

Po opravách bude opäť k dispozícii verejnosti. „Bude slúžiť na sobášne, pohrebné sväté omše a taktiež príležitostné sväté omše, ako je výročie svätého Juraja. A tiež turistickým návštevám,“ vyratúva Peter Holbička, hovorca Žilinskej diecézy, ktorá objekt vlastní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba