Žilinský primátor Choma chce menej úradníkov, ale lepšie platených

Žilinský primátor Igor Choma reorganizuje štruktúru mestského úradu, ako hovorí, aby to lepšie fungovalo.

23.02.2011 11:29
Igor Choma Foto:
Žilinský primátor Igor Choma
debata (2)

„Ja si myslím, že primátor má právo nastaviť si organizačnú štruktúru, pretože primátor je zodpovedný za chod mesta. Do každej firmy, keď príde nový manažér, tak si nastaví nejaké podmienky a urobí to, čo považuje za potrebné urobiť. Len z toho dôvodu, aby to lepšie fungovalo,“ povedal Choma, ktorý už poveril vedením jednotlivých odborov nových ľudí a zvýšil im aj platy.

„Všetci vedúci sú poverení vedením do výberových konaní, ktoré by sa mali uskutočniť do pol roka. Vedúci odborov teraz majú od 1000 do 1700 eur. A ja si myslím, že za to sa netreba hanbiť. Pokiaľ tam bude človek tráviť 12 až 14 hodín denne, pokiaľ dá veci na správny stav, tak si zaslúži aj primeranú odmenu. To sa netýka len vedúcich odborov, ale budeme prehodnocovať postupne aj platy všetkých zamestnancov, pretože niekde by mali ísť nižšie a niekde vyššie,“ dodal primátor.

Tí úradníci či vedúci odborov, ktorí sú kvalitní a v predchádzajúcom období dokázali, že sú ľuďmi na svojom mieste, tí podľa primátora zostávajú, nanajvýš sa po reorganizácii presúvajú pod iný odbor. „Pre mňa je dôležité, aby tam boli ľudia, ktorí naozaj vedia urobiť to, čo urobiť majú. A týchto ľudí nie je jednoduché zohnať. Zohnať dnes napríklad šéfa finančného odboru je veľmi problematické, práve z pohľadu toho, že tí ľudia zarábajú dvetisíc až štyritisíc eur. Mne sa podarilo zohnať človeka, ktorý musí mať nejaký plat na úrovni 1 500 až 1 700 eur,“ hovorí Choma.

Kvalitní či výkonnejší úradníci budú teda lepšie zaplatení, v konečnom dôsledku sa to ale odzrkadlí na ich počte. Primátor má predstavu, že by na mestskom úrade postupne pracovalo o 35 ľudí menej. „V prvej etape sme sa zamerali na zmenu štruktúry, nešli sme do zoštíhľovania. V priebehu polroka sa môžeme venovať personálnemu auditu alebo auditu funkcionality procesov ako takých. Či by nebolo možné odstrániť, ak sa niekde vyskytne duplicita, prípadne triplicita tých procesov. A tam potom je priestor na zoštíhlenie. Ale moja predstava, ak sme dnes na úrovni zhruba 185 ľudí na úrade, je, že by mohla byť niekde na úrovni 150,“ dodal žilinský primátor Igor Choma.

2 debata chyba