Plaváreň chce od mesta peniaze na zľavy

Vyše pol milióna eur žiada od Banskej Bystrice mestský podnik, ktorý prevádzkuje plaváreň. "Chceme len toľko ako predtým. Ide o reálne vykrytie všetkých zliav, pretože zhruba polovica obyvateľov Banskej Bystrice neplatí takmer nijaké vstupné. Ak dotáciu nedostaneme, doplatia na to ľudia," hovorí jeho riaditeľ Tomáš Novanský.

08.03.2011 12:00
Banská Bystrica, plaváreň Foto:
Mestský podnik, ktorý prevádzkuje plaváreň v Banskej Bystrici, žiada od mesta 540-tisíc eur.
debata

Nové vedenie mesta však požadovanú sumu považuje za neprimeranú. „Rozpočet nie je bezodný a boli by sme radi, keby sme vedeli podporiť aj iné veci v oblasti športu. Všetky dotácie nemôžu byť koncentrované iba do fungovania plavárne,“ zdôvodnil primátor Peter Gogola.

Z 540-tisíc eur, ktoré mestský podnik žiada, sa podľa Novanského financuje program odstraňovania plaveckej gramotnosti, ktorý má dlhoročnú tradíciu, zľavy pre deti, študentov, seniorov aj darcov krvi. „Ak by sme mali ísť na vlastnú ekonomiku, museli by sme dať také vstupné, že si to nebudú môcť dovoliť,“ dodal.

Podľa Gogolu bude dotácia pre plaváreň ešte predmetom rokovania. „Musíme sa dohodnúť. Nechceme ani nemôžeme pripustiť, aby bola zatvorená alebo aby bolo extrémne vysoké vstupné. Treba hľadať riešenia a citlivo zvážiť aj opodstatnenosť a výšku jednotlivých zliav,“ povedal.

O dotáciách by mali rozhodovať poslanci v rámci schvaľovania rozpočtu v marci. Podľa Novanského, ktorý je aj mestským poslancom za Smer, väčšinový klub Smer-SNS-HZDS sa už dohodol, že dotáciu na zľavy v plavárni bude podporovať.

Gogola pri nástupe do funkcie po Ivanovi Saktorovi vyhlásil, že si preverí hospodárenie stratových mestských podnikov a pripustil aj zásadné zmeny v ich fungovaní. Konkrétne kroky zatiaľ nespresnil.

debata chyba