Dopravný podnik tankuje naftu drahšie

Poučka o tom, že nakupovať vo veľkom sa oplatí, zrejme pre Dopravný podnik Bratislava neplatí. Akciovka hlavného mesta nakupuje milióny litrov nafty do autobusov drahšie ako bežní motoristi na lacných čerpacích staniciach. To je výsledok prieskumu, ktorý urobila Pravda v mestských dopravných podnikoch.

16.03.2011 19:29
Hainburg, MHD Foto: ,
Ilustračné foto
debata (10)

Pravdu zaujímalo, aké množstvo nafty nakúpili dopravné podniky vlani a v januári tohto roka. Z porovnania vyplýva, že najvýhodnejšie vie pohonné hmoty nakúpiť Dopravný podnik Mesta Prešov. Podobne lacno nakupuje i košický dopravný podnik.

V Prešove vlani kúpili zhruba milión litrov nafty za priemernú cenu necelých 0,86 eura bez DPH za liter. Bratislavský dopravný podnik potreboval osemkrát viac nafty, jeho priemerná cena je však o sedem percent vyššia. Nejde o malé peniaze. Ak by bol bratislavský podnik pri vyjednávaní úspešný ako Prešov, mohol ušetriť viac ako pol milióna eur. Obidva podniky obchodovali s rovnakým dodávateľom – ÖMV Slovensko.

Ukazuje sa, že výhodnejšie dokáže natankovať i bežný motorista, ktorý zamieri na lacnú čerpaciu stanicu. Ceny za veľkoodber dohodnuté bratislavským dopravným podnikom sú iba o dva centy nižšie ako priemerné maloobchodné ceny.

Podľa údajov Štatistického úradu bola vlani cena litra nafty 1,114 eura. Priemerná cena Dopravného podniku Bratislava za rok 2010 je 1,0948 eura. Podobne to vyzeralo i v januári tohto roka. Podnik tankoval liter nafty za 1,248 eura. Priemerná maloobchodná cena bola 1,269 eura.

Bratislavský podnik odoberá naftu na základe šesť rokov starej zmluvy. Do tendra sa v roku 2004 prihlásili dvaja záujemcovia, v priebehu súťaže jeden odstúpil. Zvíťazila spoločnosť ÖMV Slovensko. „Zmluva bude v platnosti do termínu uzavretia novej s dodávateľom, ktorý bude víťazom práve prebiehajúceho medzinárodného tendra,“ informoval generálny riaditeľ DPB Pavel Derkay.

Prešovský dopravný podnik má uzatvorenú zmluvu s troma dodávateľmi – ÖMV, Slovnaft a Progress Trading. Predseda predstavenstva podniku Peter Janus vysvetlil, že naftu nakupujú prostredníctvom cenových ponúk, ktoré sa aktualizujú každý týždeň.

Bratislavský podnik vysoké nákupné ceny zdôvodňuje tým, že je v nich zarátaná aj nepretržitá komplexná obsluha a správa štyroch čerpacích staníc vo vozovniach podniku. „Systém je pre nás efektívny, platíme len za reálne načerpané pohonné hmoty do nádrží autobusov, čím sa vylučujú možné straty a manká,“ vraví Derkay. Tvrdí, že po odpočítaní týchto nákladov sa ich nákupné ceny nelíšia od cien Prešova a Košíc.

Aj tieto podniky však majú vlastné čerpacie stanice. „Cena, ktorú sme poskytli, je kompletná. Rozdiel oproti Bratislave je spôsobený naozaj iba tým, že sme vysúťažili vynikajúce ceny,“ odmietla zdôvodnenie vysokých cien Bratislavy hovorkyňa košického dopravného podniku Monika Murová. Aj oni nakupovali od ÖMV.

Zamestnanec, ktorý obsluhuje čerpaciu stanicu prešovského dopravného podniku, má na starosti aj iné činnosti, napríklad umývanie vozidiel. „Prevádzku čerpacej stanice, ku ktorej patria periodické revízie, čistenie nádrží, premeriavanie a ciachovanie, zabezpečujeme vo vlastnej réžii,“ vysvetlil ďalej Peter Janus.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba