O vzácnej technickej pamiatke nikto nevie

Obec Sirk v okrese Revúca pozná málokto, napriek tomu, že v jej časti Červeňany stojí vzácna technická pamiatka. 140-ročná pec na železo by mohla byť turistickou atrakciou, obec ju však nedokáže spropagovať.

21.03.2011 08:27
Sirk, vysoká pec, pamiatka, atrakcia Foto:
Vysoká pec v Sirku v časti Červeňany je podľa Dagmar Lobodovej zo Slovenského technického múzea v Košiciach vzácnou hutníckou pamiatkou zo sedemdesiatych rokov 19. storočia.
debata

Pec, ktorú dala postaviť Hrlicko-tapolcsánska spoločnosť, bola v prevádzke do roku 1903. Obec sa o ňu stará, turistov však prilákať nevie. Starosta Sirku Peter Sentandráši to pripisuje nevýhodnej polohe.

Obec leží medzi Jelšavou a Hnúšťou, nevedie cez ňu frekventovaný cestný ťah a stará pec nestojí v obytnej zóne. Turisti, ktorí tam zavítajú, sa pri nej väčšinou len zastavia cestou. „My o nich ani nevieme, ani si nerobíme evidenciu návštev. Informácie, že tam niekto bol, máme len od majiteľa najbližšieho domu. Tak veľa ich tam zasa nechodí,“ vysvetľuje starosta. Pre obec by preto podľa neho nebolo ani finančne rentabilné, keby pri vysokej peci vyberala vstupné.

Sirčania sa však chystajú pamiatku osvetliť, aby pútala pozornosť aj v noci. „Osadiť tam chceme aj lavičky a informačnú tabuľu obohatiť o knihu návštev, aby sme počty turistov aspoň evidovali,“ plánuje starosta. Mohol by to byť podľa neho prvý krok, aby prichádzalo viac turistov k peci, ktorá je dominantou okolia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba