Nelegálne značky z Pasienkov stále nezmizli

Súkromná firma stále neodstránila načierno osadené dopravné značky, ktoré jej majú pomôcť zaplniť novovytvorenú parkovaciu zónu v blízkosti Zimného štadióna Ondreja Nepelu, kde sa už o mesiac uskutoční svetový šampionát v ľadovom hokeji. Namiesto toho však na Pasienkoch opäť úradovala mestská polícia.

30.03.2011 07:46
parkovisko Foto:
Hlavnému mestu by sa počas Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji zišla plocha s kapacitou niekoľko sto vozidiel v blízkosti dejiska šampionátu, ktorej sa zbavilo pred piatimi rokmi.
debata (1)

Vodiči začali znovu parkovať na jedinom zostávajúcom nespoplatnenom úseku po tom, čo sa dozvedeli, že značky signalizujúce zákaz zastavenia tu súkromník neosadil legálne. „Dopravné značky neriešime,“ vysvetlila v utorok policajná hliadka.

Mestská polícia prišla na miesto preveriť podnet, že parkujúci motoristi porušujú zákon o cestnej premávke, ktorý hovorí, že pri státí na vozovke musí zostať voľný aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej tri metre pre každý smer jazdy.

„Sme povinní preveriť každý telefonát,“ odmietol hovorca mestskej polície Peter Pleva, že by prednostne vychádzali v ústrety potrebám majiteľov súkromných parkovísk. V hlavnom meste je totiž množstvo ciest, na ktorých sa parkuje, a mestská polícia nedáva pokuty za to, že na nich nie je voľný trojmetrový jazdný pruh pre každý smer jazdy.

Pleva pripustil, že včera zistené dopravné priestupky na Pasienkoch nebudú riešiť oni, ale postúpia ich dopravnej polícii. Hovorca hlavného mesta Ľubomír Andrassy ešte minulý týždeň informoval, že spoločnosť prevádzkujúca parkovisko nesplnila pri osadzovaní značiek ani základné náležitosti. Uviedol, že mestská polícia nebude vodičov za nerešpektovanie značiek pokutovať.

Pokutu za to, že nezabezpečili dostatočne širokú cestu, však vodiči zrejme zaplatiť budú musieť.

Prevádzkovateľ parkoviska – firma Arios – s médiami nekomunikuje. Jej predstaviteľka Linda Berger včera nedvíhala mobil a na SMS neodpovedala.

Hlavnému mestu by sa počas nadchádzajúcich Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji zišla plocha s kapacitou niekoľko sto vozidiel v blízkosti dejiska šampionátu, ktorej sa zbavilo pred piatimi rokmi. Nedohodlo sa však na spolupráci so súkromným majiteľom, ktorý parkovisko a priľahlé cesty s chodníkmi spoplatnil len tento mesiac.

Časť Pasienkov vymenilo hlavné mesto pod vedením primátora Andreja Ďurkovského v roku 2006 za pozemky pod futbalovým štadiónom na Tehelnom poli so zámerom podporiť výstavbu Národného futbalového štadióna. Sedem hektárov územia menili poslanci so spoločnosťou Tesako v cene 758 korún za štvorcový meter.

„Bola to určite chyba, ak sa predali pozemky pod cestami,“ reaguje na zámenu, ktorú v septembri 2006 odhlasovalo zastupiteľstvo Bratislavy, poslankyňa Viera Kimerlingová. Ona sama vtedy uznesenie podporila. „Platí zásada, že cesty sa do súkromného vlastníctva nedávajú. Muselo dôjsť k omylu alebo nám to nepovedali," vysvetľuje.

„Samozrejme, nebola to adekvátna suma. Všetky transakcie, ktoré sa robili, boli podhodnotené,“ vraví poslankyňa. „Už v minulosti som v tejto súvislosti povedala, že mesto je najlacnejšia realitná kancelária na Slovensku,“ dodáva.

1 debata chyba