Kostol sv. Jakuba v Levoči rekonštruujú už takmer 20 rokov

Kostol sv. Jakuba v Levoči postupne rekonštruujú už od roku 1992, práce na jeho obnove sa však ešte zďaleka neskončili. V súčasnosti sa pracuje na rekonštrukcii celej východnej časti, konkrétne exteriéru a interiéru svätyne.

04.04.2011 16:39
Levoča Foto: ,
Kostol sv. Jakuba v Levoči s radnicou.
debata

Rekonštrukciu celého kostola môžeme rozdeliť do dvoch etáp, jedna sa týka interiéru, druhá exteriéru. Interiér sa začal reštaurovať už skôr, od roku 1992 sa kompletne zreštauroval oltár sv. Mikuláša, nasledoval oltár Petra a Pavla, ďalej sa reštaurovali severná a južná predsieň, vstupy do kostola, následne veľký organ a ďalej sa reštaurovali kaplnky, priblížil priebeh obnovy kostola riaditeľ Oblastného reštaurátorského ateliéru v Levoči Ivan Tkáč.

Zrekonštruovaná bola kaplnka Narodenia, kde sa nachádza oltár majstra Pavla z Levoče aj so známou Madonou, a kaplnka, kde je oltár sv. Alžbety, a kde sa vykonávajú krsty. Okrem toho sa zreštauroval aj malý organ, oltár Panny Márie Snežnej a kazateľnica.

Zhruba od roku 1996 sa začalo s rekonštrukciou a obnovou exteriéru, ktorá prebieha nepretržite až do dnešných dní, doplnil Tkáč.

V súčasnosti práce na obnove kostola pokračujú, do konca roka by mali odstrániť lešenie zo svätyne. Ukončí sa maximálne množstvo prác, celkový výsledok je závislý od viacerých faktorov, uviedol Tkáč. Keď sa skončí rekonštrukcia svätyne, bude sa pokračovať v obnove južnej strany kostola a spodnej časti veže. Južný vstup je dosť figurálne zdobený, má bohatú architektúru a v rámci spodnej časti veže bude potrebné realizovať kompletnú výmenu kamenných prvkov, je to náročné hlavne na financie, objasnil Tkáč.

Za posledné roky sa práce na kostole podľa neho dosť pohli a dôležité je to, že neboli prerušené a zachováva sa kontinuita prác. Rekonštrukcia tejto národnej kultúrnej pamiatky je veľmi náročná, je tu dielo Majstra Pavla, je tu najvyšší gotický oltár, každoročne ho navštívi množstvo turistov, sme pod ich drobnohľadom, zdôraznil Tkáč.

Kostol sv. Jakuba v Levoči je špecifický tým, že jeho vnútro je pod správou cirkvi a budova patrí mestu, ktoré sa snaží každý rok zohnať prostriedky na opravu tejto pamiatky. Minulý rok sa nám podarilo získať 890 000 eur na rekonštrukciu oltára Majstra Pavla, mesto sa spolupodieľa piatimi percentami, zvyšok je z Ministerstva kultúry SR, uviedol primátor Levoče Miroslav Vilkovský. Za posledné štyri roky už bolo do obnovy kostola investovaných zhruba 1,37 milióna eur, z toho 824 000 eur šlo na opravu interiéru. Prevažná väčšina prostriedkov šla z Ministerstva kultúry SR a Ministerstva financií SR.

V súčasnosti sa mesto snaží získať dva milióny eur na obnovu južnej časti kostola.

debata chyba