Cintorín alebo park? V Turzovke sa nevedia dohodnúť

Starý cintorín v Turzovke vôbec nevyzerá ako dôstojné miesto na odpočinok zosnulých. Sú tam pováľané náhrobné kamene, zničené hroby a neporiadok. Navyše pomedzi hroby ľudia pravidelne prechádzajú z mesta k nákupnému centru. Magistrát si na mieste cintorína, kde sa už 40 rokov nepochováva, predstavuje park zo zeleňou, lavičkami a chodníkom. Pozemok však patrí rímskokatolíckej cirkvi, ktorá s parkom nad hrobmi nesúhlasí.

13.04.2011 12:45
cintorín v Turzovke Foto:
Starý cintorín v Turzovke je zanedbaný a slúži ako skratka k obchodom.
debata

Z tisícky hrobov je podľa viceprimátora Turzovky Kamila Kobolku navštevovaných pozostalými len pätina. „Vytvorili by sme tam cintorínsky park. Chceli by sme náhrobné kamene odstrániť, vyčistiť plochu, nasadiť trávnik, dať tam lavičky a urobiť komunikáciu pre peších s tým, že by tam zostalo zachované pietne miesto, kde by bol kríž s menami pochovaných,“ približuje Kobolka. Keby si pozemok mesto prenajalo, uchádzalo by sa o podporu z eurofondov na jeho úpravu. Hovorí, že väčšina pozostalých je za takéto riešenie. Miestny farár však zasa tvrdí, že aj on sa s viacerými pozostalými rozprával a s tým, aby bol nad hrobmi ich zosnulých park a lavičky, nesúhlasia.

Pozostalí sa v názore, čo ďalej s miestom, nezhodujú. „Mám tu pochovaných súrodencov, nikto sem k ním nechodí, iba ja. Viem o zámeroch mesta a som zato, aby tu bol kríž s menami, nejaká pietna soška a park,“ myslí si Anna Komorová.

„Určite to nie je teraz dôstojné miesto. Ale myslím si, že cintorín by tu mal zostať, len ho treba dať do poriadku, oplotiť a zamknúť. Mŕtvych treba nechať na pokoji,“ mieni, naopak, ďalšia obyvateľka Turzovky Milada Šenšelová.

Hovorca Žilinskej diecézy Peter Holbička, pod ktorú patrí farnosť v Turzovke, hovorí, že s mestom chcú o riešení ešte rokovať. „Farnosť Turzovka navrhuje premiestniť na náklady mesta všetky pozostatky zosnulých na dôstojnejšie miesto na novom cintoríne v Turzovke s predložením písomného súhlasu všetkých pozostalých, čím bude zachované aj dôstojné pochovanie zosnulých aj rozvojové zámery mesta,“ uviedol Holbička.

Mesto je ochotné poskytnúť zadarmo hrobové miesta na svojom novom cintoríne, nie však financovať exhumáciu tiel. A kým sa mesto a cirkev dohadujú, starý cintorín naďalej chátra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba