Festival [fjúžn] priblíži život a kultúru cudzincov

Vo štvrtok 28. apríla v Bratislave štartuje šiesty ročník festivalu Týždeň nových menšín, tentoraz pod novým názvom [fjúžn]. Festival sa snaží predstavovať širokej verejnosti komunity migrantov, ktorí už dnes na Slovensku reprezentujú viac ako jedno percento populácie, no o ich problémoch stále vieme veľmi málo.

26.04.2011 16:10
festival [fjúžn] Foto:
Predstaviť verejnosti komunity migrantov sa pokúsi festival [fjúžn].
debata

Multižánrový festival [fjúžn] – Týždeň nových menšín ponúka návštevníkom jedinečnú príležitosť spoznať život a kultúru cudzincov. Potrvá do 4. mája.

„Chceli sme vytvoriť novú značku, ktorá by vyjadrovala ideu dynamicky sa meniacej multikultúrnej spoločnosti a miešania rôznych kultúr. Anglické slovo fusion má v sebe tú správnu hravosť, zvukomalebnosť aj hĺbku, ktoré sme hľadali pre náš festival. Pod názvom [fjúžn] chceme organizovať nielen každoročný Týždeň nových menšín, ale aj menšie jednorazové akcie po celom Slovensku,“ vysvetlil nový názov programový riaditeľ Nadácie Milana Šimečku Laco Oravec.

Počas jedného festivalového týždňa sa tento rok uskutoční 20 rozmanitých podujatí, počnúc koncertmi a filmami cez diskusie a workshopy až po divadelné predstavenie, výstavu, autorské čítanie či živú knižnicu.

„Veľmi sa tešíme, že festival otvorí čítaním zo svojho nového románu slovenská emigrantka, novinárka a spisovateľka Irena Brežná. Ďalší deň ´sfúzujeme´ s festivalom Fakulty sociálnych a ekonomických vied UK, na ktorej je pripravený veľmi bohatý program vrátane koncertu La3no Cubano, či živej knižnice s utečencami,“ povedala riaditeľka festivalu Adriana Martinovičová.

Návštevníci festivalu sa môžu tešiť aj na pravidelný filmový deň, počas ktorého organizátori uvedú holandskú komédiu Shouf shouf habibi, oceňovanú nemeckú drámu Proti múru, či dokument o bratislavskom Divadle bez domova z dielne austrálskeho režiséra. Na festival sa po roku vracia aj „uletená“ česká kapela Allstar Refjúdží Band, ktorej koncert bude divokým vrcholom prvomájových osláv.

„Asi najväčšia párty nás čaká v sobotu, keď holandská fotografka Illah van Oijen pokrstí knihu Košice – dzivosť v srdci. Pri tejto príležitosti si pozvala hostí z Košíc, vizuálnych majstrov zo Street Art Communication ako aj holandskú hip-hopovú formáciu L4,“ priblížila Martinovičová.

Kompletný program festivalu je dostupný na internetovej adrese www.fjuzn.sk. Festival sa koná s podporu Európskeho fondu pre integráciu príslušníkov tretích krajín, Ministerstva kultúry SR a British Council.

debata chyba