Trenčianska župa porušuje zákon

Trenčiansky samosprávny kraj nezverejňuje objednávky a faktúry, hoci to samosprávam prikazujú zákony. Vedenie župy sa bráni tým, že zverejnené doklady by mohol niekto zneužiť.

29.04.2011 12:00
Trenčín, samosprávny kraj, župa Foto:
Trenčianska župa má obavy zo zneužitia faktúr, preto ich nezverejňuje na internete.
debata

„Skúste si z internetu vytlačiť faktúru na farebnej tlačiarni, vyzerá úplne ako originál. Zachytil som, že došlo k zneužitiu takto vytlačených faktúr, k vyzdvihnutiu tovaru, o ktorý organizácia prišla. Ja osobne tento zákon nepovažujem za šťastný, nerozumiem celkom tomu, čo chcel dosiahnuť,“ vraví predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Pavol Sedláček.

Zverejňovanie objednávok a faktúr považuje za nezmyselné aj krajský poslanec Pavel Halabrín, primátor Myjavy. Napriek tomu však pripomína, že samospráva si nemôže upravovať zákony podľa vlastného uváženia.

„Viacerí naši obchodní partneri nás upozornili, že nesúhlasia so zverejňovaním a v prípade, že budeme chcieť zmluvy alebo faktúry zverejňovať, tak nebudú pre nás vykonávať služby. Na druhej strane zákon platí, ide o verejné zdroje a treba ich zverejňovať. Nemyslím si, že to môže viesť k nejakým veľkým podvodom, je to len hľadanie argumentov, prečo nie,“ myslí si Halabrín.

Jeho kolega, krajský poslanec a primátor Považskej Bystrice Karol Janas, nevidí dôvod, prečo by samosprávny kraj nemal faktúry a objednávky zverejňovať. Dodal, že na považskobystrickej webovej stránke zverejňujú všetky tieto doklady a ešte sa nestalo, aby ich niekto zneužil.

„Zverejňovanie je dôležité aj pre verejnú kontrolu. A verejná kontrola je dôležitá na to, aby vznikala diskusia a problémy sa dali lepšie riešiť,“ zdôraznila Slavka Súlovská, krajská poslankyňa, ktorá na porušovanie zákona upozornila na poslednom rokovaní krajského parlamentu.

Aj Matej Kurian z Transparency International pripomína, že samosprávny kraj porušuje zákon, ak objednávky a faktúry nezverejňuje. „Ak sa obáva zneužitia zverejnených dokladov, nie je potrebné skenovať objednávky a faktúry a dávať ich presné kópie na internet, ale úplne postačuje zoznam objednávok a faktúr, ktorý každý väčší subjekt eviduje vo svojom účtovnom softvére,“ povedal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba