Choma rozdelil granty podľa seba

Primátor Žiliny Igor Choma neakceptoval rozhodnutia hodnotiacich komisií a granty občianskym združeniam v celkovej výške takmer 130-tisíc eur rozdelil podľa vlastného uváženia.

03.05.2011 09:25
debata (1)

Výšku pridelených financií zmenil pri vyše 130 zo 184 hodnotených žiadostí. Viacerí členovia komisií mu to vyčítajú a obviňujú ho z netransparen­tnosti. Upozorňujú, že komisie sú zložené z poslancov rôznych politických strán aj odborníkov mimo mestského zastupiteľstva, ktorí projekty hodnotia podľa presných kritérií.

„V niektorých prípadoch boli sumy znížené, inde úplne vyškrtané. Primátor takto znegoval prácu komisií, ktoré to robili vo voľnom čase, študovali a posudzovali jednotlivé projekty,“ zhrnul výhrady nezávislý poslanec Róbert Kašša, ktorý je zároveň predsedom grantovej komisie pre šport.

Choma (Smer) zmenou dotácií urobil to, čo si nedovolili jeho predchodcovia Ivan Harman (SDKÚ) a Ján Slota (SNS). Nariadenie mesta o dotáciách síce neporušil, urobil však do grantového systému vážne zásahy.

Primátor tvrdí, že odborné komisie, ktoré vyhodnocujú jednotlivé projekty, sú len odporúčajúcim orgánom pre primátora. Práve ten má v konečnom dôsledku rozhodnúť, kto granty dostane. „Ja túto kompetenciu využívam, ja som veľmi dobre zvážil, kde som komu aké granty pridelil a, samozrejme, trvám na tom, čo som odsúhlasil,“ povedal.

„Ak prišlo na mesto 200 žiadostí, z tých som sa snažil uspokojiť ešte viac, ako uspokojili jednotlivé komisie, pretože niekde som odobral, aby som aspoň nejakú sumu dal aj tým, ktorým nebolo pridelené predtým nič,“ tvrdí Choma a dodáva, že vychádzal aj z toho, koľko peňazí bolo pridelených jednotlivým združeniam za uplynulé štyri roky. Výsledky mesto zverejnilo na internete.

Grantový systém mesta Žiliny bol založený pred piatimi rokmi. Pri jeho vzniku boli poslanci Peter Ničík (nezávislý) a Peter Fiabáne (SDKÚ). „Grantový systém mesta Žiliny sa založil, aby sa peniaze na kultúru, šport, vzdelávanie a sociálnu oblasť rozdeľovali čo najviac odborne a transparentne,“ hovorí Ničík. Obaja sú z primátorovho zásahu sklamaní. „Grantový systém je odborná a nie politická záležitosť,“ upozornil aj Anton Šulík (SDKÚ), poslanec a predseda hodnotiacej komisie pre kultúru.

Poslanci sa chystajú otvoriť otázku grantov na najbližšom zasadnutí zastupiteľstva.

1 debata chyba