V Trnave otvorili experimentálnu učebňu nabitú energiou

Na Strednej odbornej škole elektrotechnickej v Trnave funguje učebňa, ktorá na Slovensku zatiaľ nemá obdoby.

26.05.2011 06:00
solárne panely, energetici, Trnava Foto:
Mladí odborníci sa môžu vzdelávať na najnovších energetických zariadeniach vrátane solárnych panelov.
debata

Vychádzať z nej budú špecialisti na život v budúcnosti – presnejšie odborníci, ktorí budú vedieť skĺbiť energiu zo slnka, vody, plynu a iných zdrojov tak, aby ľudia na tom čo najviac ušetrili.

Tento odbor, technik energetických zariadení budov, sa na Slovensku vyučuje len od vlaňajška na troch školách v Trnave, Banskej Bystrici a v Prešove. Špeciálna učebňa je však len jediná. Otvorili ju pred niekoľkými dňami.

Vyzerá zložito – plná rúrok, kotlov, počítačov. Vonku sa lesknú solárne kolektory, fotovoltaické články, všetky možné zariadenia, ktoré v moderných domoch zabezpečujú teplo, teplú vodu, dobrú klímu a elektrinu. Na prvý pohľad by sa zdalo, že tu stačí hrubá sila, otáčanie páčok a ventilov, pridať teplo, ubrať teplo a hotovo. Riaditeľ školy Jozef Krivošík však hovorí o opaku. „Je to jemná práca, ktorá si vyžaduje mimoriadne inteligentných ľudí. Pretože sa tu budú učiť, ako skĺbiť jednotlivé druhy energie efektívne, aby nikde nebola strata. Je to niečo podobné ako ladenie motora auta.“

Spomínaný odbor školy otvorili v čase, keď ostatné odborné školy upadajú. Rušia sa remeslá, celé učilištia sa spájajú, pretože viacerí absolventi nenachádzajú uplatnenie a o podobné školy nie je záujem. Absolventom nového odboru však sľubujú okamžité zamestnanie. „Je to odbor, ktorý si vyžiadala prax. Odborníkov je málo a firmy sú už teraz pripravené ich zobrať,“ naznačil Krivošík. Absolventi by mali by dostať certifikáty, budú môcť robiť údržbu a navrhovať systémy v rodinných domoch, bytovkách a menších či stredných podnikoch.

Trnavská škola navyše plánuje mať sama v celom projekte úžitok. Chcú si sami vyrábať elektrinu a zapojiť ju do vlastnej siete. Solárne panely budú mať navyše otáčací mechanizmus, študenti budú môcť merať energiu v jednotlivých fázach dňa a naučia sa, kedy to je najefektívnejšie.

Projekt na všetkých troch školách stál dosiaľ vyše 780-tisíc eur. Učebne by mali pribudnúť v Banskej Bystrici a Prešove.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba