Vyradené postele zo Švajčiarska sú v Trenčíne špičkou

Štyri desiatky postelí zo Švajčiarska budú tými najlepšími, aké Fakultná nemocnica v Trenčíne môže ponúknuť svojim pacientom. A to aj napriek tomu, že pochádzajú z nemocnice, ktorá ich vyradila ako opotrebované.

26.05.2011 14:00
Nemocnica, Trenčín, postele Foto:
Postele zo Švajčiarska sú zatiaľ v sklade, onedlho ich začnú rozdeľovať na jednotlivé oddelenia trenčianskej nemocnice.
debata (9)

„Niektoré postele máme aj 30-ročné, takže pre nás sú tie dovezené dobré. Nie sú to postele na jednotku intenzívnej starostlivosti alebo podobné oddelenia, ale do bežných izieb sú vynikajúce. Majú kvalitné matrace, sú polohovateľné, niektoré manuálne, niektoré elektricky, s kompletným vybavením,“ zhodnotila zásielku z cudziny námestníčka riaditeľa trenčianskej nemocnice Terézia Drobná, ktorá je zároveň primárkou geriatrického oddelenia.

Nemocnica 39 postelí získala darom prostredníctvom nadácie. Kamión priviezol s nimi aj nočné stolíky a polohovacie kreslá. V nemocnici, kde je dnes 911 lôžok a výmenu by potrebovali všetky, bol o ne veľký záujem. Vedenie ich napokon rozdelilo každému oddeleniu po pár kusov.

Momentálne sú ešte v nemocničnom sklade, kde ich zamestnanci poskladali a upravili elektrické šnúry na naše podmienky. Nemocnica dala oprať všetky matrace a návleky na ne a postupne bude postele odovzdávať oddeleniam.

„Pomôže nám to. Tešíme sa aj stolíkom, každý z nich má servírovaciu dosku, ktorá sa vysunie zo stolíka, čo je najmä pre imobilných pacientov veľká výhoda,“ dodala Drobná.

Z darovaného „šrotu“ sa tešia aj pacienti. „Pre nemocnicu je to vítaná pomoc a pomôže to aj pacientom. Je trochu smutné, že tam je to odpad a pre nás je to špička, ale s tým nenarobíme nič,“ povedala Anna Kopecká z Trenčína.

Ďalší Trenčan Arnold Václav spomína na pobyt v tejto nemocnici a hovorí, že mal posteľ v katastrofálnom stave. Je presvedčený, že darované postele budú určite lepšie. „Tam to vyhadzujú, my to berieme, ale to je hanba štátu. Vstúpili sme do EÚ, tak by sa mal štát starať, aby aj nemocnice boli na úrovni únie,“ dodal Arnold Václav.

Viceprezident Asociácie nemocníc Slovenska Peter Ottinger hovorí o veľkých rozdieloch vo financovaní zdravotníctva. Podľa jeho slov vo Švajčiarsku plynie do zdravotníctva 5– až 6-násobne viac peňazí ako na Slovensku. „Všetci v slovenskom zdravotníctve by vedeli situáciu pochopiť, keby sa aspoň všetkým dostávalo približne rovnako finančných prostriedkov. No tu aj z tých biednych peňazí, ktoré do zdravotníctva idú, sa niektorým ujde podstatne viac ako iným,“ dodal.

9 debata chyba