Múr oddeľujúci Rómov bude aj vo Vrútkach

Výstavbu betónového plota, ktorý má vo Vrútkach oddeliť škôlku, domov dôchodcov a mestské bytovky od neprispôsobivých susedov, prevažne Rómov, už potvrdili a jednohlasne schválili miestni poslanci. Nič nenamieta ani vládny splnomocnenec pre rómske komunity Miroslav Pollák, hoci aktivisti segregáciu nepovažujú za vhodný spôsob riešenia problémov Rómov.

23.06.2011 09:20
Rómovia, Vrútky Foto:
Betónové ploty vysoko 2,4 metra majú nahradiť staré rozobraté oplotenie pri škôlke a potom aj pri bytovkách a domove dôchodcov, ktoré vo Vrútkach susedia s problémovou lokalitou.
debata (17)

Podľa vrútockého magistrátu o segregáciu nejde. Iné riešenie, ako chrániť majetok a pomôcť občanom, ktorí o to v problémovej oblasti pri Kafendovej ulici žiadajú, nájsť nevie. „Nerobíme segregáciu, osadu neobkľučujeme, nie je to také, že by odtiaľ nemohli odísť, všetko ostáva otvorené. Akurát namiesto pôvodného plota, ktorý zdevastovali, teraz postavíme nový,“ hovorí viceprimátor Vrútok Juraj Bado.

O betónovej bariére Pravda písala už pred mesiacom. Potom sa na miesto prišli pozrieť predstavitelia Úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity, ktorí múr tiež za segregáciu nepovažujú. „Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by išlo zo strany mesta o segregačnú politiku a diskriminačné konanie voči Rómom,“ uviedla Iveta Duchoňová z kancelárie splnomocnenca. Mestu ešte odporučili vybudovať detské ihrisko pri Kafendovej ulici, kde by sa mohli hrať rómske deti, na ktoré môže samospráva žiadať prostriedky z úradu splnomocnenca. Ďalej by mesto malo uvažovať o vybudovaní komunitného centra na voľnočasové aktivity.

Viceprimátor Bado upozorňuje, že každá vláda sľubuje riešenia problematiky neprispôsobivých občanov. „Stačí podľa mňa zmena legislatívy, čo sa týka trvalého pobytu, ktorý by zamedzil migrácii. U nás prakticky nemáme problém s vrútockými Rómami, ktorí poctivo pracujú. Problém je s tými, ktorí tu prichádzajú zo Spiša a východného Slovenska,“ doplnil.

Primátor mesta Milan Mazúr chce, aby plot, 2,4 metra vysoký, bol pri škôlke postavený čo najskôr. Presný termín a cena budú známe po vyhodnotení finančných ponúk. Do konca roka by mal pribudnúť ďalší múr pri bytovkách a domove dôchodcov.

Rómovia z múru nadšení nie sú, chcú, aby im mesto radšej postavilo byty. Obyvatelia z okolia o ňom hovoria ako o dobrej veci. „Bolo to dlhoočakávané rozhodnutie,“ hovorí Zuzana Gajdošová, riaditeľka materskej školy, ktorá susedí s problémovou osadou. „Aby sa naše deti mohli ísť hrať na školský dvor, musia ho ísť hodinu predtým prevádzkové pracovníčky upratať. Sú tu fľaše, plienky a rozličné veci, ktoré naši susedia nepotrebujú a hodia nám ich za plot,“ spomenie niektoré problémy.

17 debata chyba