Nemocnice sa zlúčia do jednej akciovky

Štyri nemocnice v Žilinskom kraji sa zlúčia do jednej akciovej spoločnosti. Ide o Kysuckú nemocnicu v Čadci, Dolnooravskú nemocnicu v Dolnom Kubíne, Hornooravskú v Trstenej a Liptovskú nemocnicu v Liptovskom Mikuláši. Rozhodli o tom v pondelok krajskí poslanci.

28.06.2011 10:01
Kysucká nemocnica, Čadca Foto:
Štyri vúckarské nemocnice sa zlúčia do jednej akciovej spoločnosti. Medzi nimi je aj Kysucká nemocnica v Čadci, ktorej riaditeľ Martin Šenfeld si myslí, že pacientov by sa zmena dotknúť nemala.
debata

Riaditelia Dolnooravskej nemocnice a Kysuckej nemocnice tvrdia, že pacientov sa zmena nedotkne. Zmení sa len právna subjektivita nemocníc. „Z pohľadu pacientov sa zatiaľ nemení nič a bude im poskytnutá taká istá zdravotná starostlivosť ako doteraz,“ hovorí riaditeľ z Čadce Martin Šenfeld. Šéfovia nemocníc by sa mali stať členmi predstavenstva akciovky, ktorí by teraz mali začať pracovať na konkrétnom modeli fungovania spoločnosti, ktorá by mala vzniknúť od 1. januára 2012.

Okrem toho sa na akciovú spoločnosť zmení aj Oravská poliklinika Námestovo. Akciové spoločnosti nebudú mať žiadny majetok, budovy a zariadenia nemocníc budú majetkom Žilinského samosprávneho kraja, pretože ich chce takto ochrániť pred veriteľmi. Jediným akcionárom bude kraj. Žilinský župan Juraj Blanár tvrdí, že transformácia nemocníc bola potrebná zo zákona, pretože tržby nemocníc, ktoré sú príspevkovými organizáciami kraja, nepokrývali ich náklady. „Dôležité je, aby sme vytvorili jeden subjekt, ktorý bude naozaj silným voči vyjednávaniu so Sociálnou poisťovňou, ale aj zdravotnými poisťovňami,“ tvrdí župan.

Za návrh zahlasovali najmä poslanci koalície Smer a HZDS. Opoziční poslanci ho podrobili kritike. Anna Belousovová poukazovala na to, že sa pripravuje tichá privatizácia. Podľa Ivana Chabana z SDKÚ je projekt nedôveryhodný pre veriteľov aj pre obyvateľov, keďže sa podľa neho zhorší situácia v nemocniciach a v hre je najmä majetok nemocníc.

„Nedôveryhodnosť je hlavne v tom, že rozhodovanie sa dáva do rúk len župana, aj keď sa to kryje tým, že by to malo prejsť zastupiteľstvom alebo schvaľovaním zastupiteľstva, ale vyhlasovania o tom, čo sa predá, čo sa odpredá, ako sa budú krájať nemocnice, je vyložene v rukách šéfa samosprávneho kraja,“ upozornil Chaban. Návrh transformácie nepodporil ani predseda zdravotnej komisie Štefan Zelník zo SNS, ktorý presadzoval, aby akciové spoločnosti boli budované na regionálnej úrovni, čiže by boli samostatné akciovky v Liptove, na Orave aj Kysuciach.

Dlhy a pohľadávky zaniknutých nemocníc i polikliniky bude spravovať nová rozpočtová organizácia. Kraj chce zároveň tlačiť na vládu, aby nemocnice oddlžila. „S cieľom, aby sme všetky pohľadávky, ktoré máme, získali a rovnako sme splácali záväzky. Ak sú štátne nemocnice oddlžované pred ich transformáciou, my rovnako žiadame uznesením, ktoré sme schválili, aby aj naše nemocnice boli oddlžené. Pretože štát tu nemôže vytvárať obyvateľov druhej kategórie, ktorí si rovnako platia zdravotné poistenie. Správa záväzkov a pohľadávok v podstate bude mať jedinú úlohu, a to bude len si vymôcť všetky pohľadávky, ktoré dnes majú nemocnice,“ povedal Blanár.

Vo vúckarských nemocniciach je 1 381 lôžok, pokrývajú spádovú oblasť s 330-tisíc obyvateľmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba