Rodný dom Timravy môže prísť o strechu

Rodný dom spisovateľky Boženy Slančíkovej Timravy v Polichne v okrese Lučenec má zachrániť verejná zbierka. Miestny evanjelický zbor ju tento týždeň vyhlásil po tom, čo ministerstvo kultúry neschválilo dotáciu na opravu poškodenej strechy vo výške 22-tisíc eur, dá na to len štyritisíc. Táto suma však podľa starostu obce Pavla Kyseľa nepostačí ani na škridly.

30.06.2011 12:00
Timravin dom Foto:
Dom v Polichne, v ktorom sa narodila Božena Slančíková Timrava.
debata

Dom postavený ako evanjelická fara v roku 1827, v ktorej pôsobil ako farár aj Timravin otec, je neobývaný už tridsať rokov. Hoci je národnou kultúrnou pamiatkou, chátra a obci sa nedarí získať peniaze na opravu. Je v ňom expozícia Timravy, ktorú chodia obzerať turisti, a úradovňa cirkevného zboru. „V zime sa tam raz do týždňa konávajú bohoslužby,“ hovorí evanjelický diakon Juraj Holek.

Polichňania žiadali o dotáciu na opravu Timravinho domu už dvakrát aj ministerstvo kultúry, zapojili sa aj do grantového programu Obnov si svoj dom, no získali len zlomok potrebnej sumy. Hovorkyňa ministerstva kultúry Eva Chudinová to zdôvodnila tým, že záujem žiadateľov o granty bol oveľa vyšší než možnosti programu. Odkázala, že obec môže o dotáciu požiadať aj na budúci rok a pri príprave žiadosti odporúča konzultovať ju s krajským pamiatkovým úradom.

Starosta Kyseľ, ktorý zároveň správcom Timravinho domu, však hovorí, že nie je isté, či dom do budúceho roka vydrží. „Strecha je deravá a zateká cez ňu. Pri dažďoch tečie do domu aj cez poškodenú elektroinštaláciu. Spodné vody spôsobujú vlhnutie múrov,“ opisuje. Ak ju v najbližších mesiacoch neopravia, hrozí preborenie krytiny.

Na celkové opravy domu treba minimálne 70-tisíc eur. Situácia je natoľko vážna, že sa rozhodli obrátiť na pomoc ľudí. Verejnú zbierku časovo neohraničili, no peniaze potrebujú čo najskôr. Opraviť chcú dať dom aj preto, že do múzea v ňom ročne zavíta niekoľko stoviek turistov a obávajú sa o ich bezpečnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba