Detská univerzita otvorila svoj 9. ročník

Univerzita Komenského a Divadlo Aréna v stredu otvorili svoje brány pre deti už po deviatykrát. Začala sa Detská univerzita.

06.07.2011 18:10
detská univerzita Foto:
Na tento ročník Detskej univerzity sa prihlásilo 380 detí.
debata

Detská univerzita vznikla v roku 2003. Odvtedy môžu každý rok deti vo veku od 9 do 14 rokov študovať za podmienok ako vysokoškolskí študenti. Na tento ročník sa prihlásilo 380 detí.

Na imatrikuláciách sa zúčastnili aj rektor UK Karol Mičieta, predseda NR SR Richard Sulík, predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo a riaditeľ Divadla Aréna Juraja Kukuru. „Hlavným poslaním tejto univerzity je vychovávanie našej elity. Je dôležité vychovať ľudí, ktorí budú ťahať spoločnosť dopredu. Vzdelanie je jediné, čo nám nezoberie nikto,“ vyjadril sa Richard Sulík.

Deti pri zápise dostali indexy, kde si zapisujú účasť na prednáškach, šiltovku a tričko s logom univerzity. Tie, ktoré sa zúčastnia minimálne 6 z 9 prednášok, dostanú diplom absolventa Detskej univerzity Komenského na slávnostnej promócii po skončení poslednej prednášky.

S prvou prednáškou, ktorá sa konala v deň imatrikulácie, vystúpila predsedníčka vlády SR Iveta Radičová. Prednášala na tému Prečo sa žije inak v Bratislave a inak na vidieku? Po skončení každej prednášky môžu klásť deti otázky. „Na prednášky sme zvolili široké spektrum tém. Boli vyberané tak, aby deti zaujali a dúfam, že sa nám ich podarí aj príťažlivo podať,“ povedal rektor univerzity.

V budove UK sa bude konať len prvá a posledná prednáška, ktorá bude spojená so slávnostnou promóciou absolventov. Ostatné stredy sa budú deti stretávať v Divadle Aréna.

Počas letných prázdnin budú každú stredu navštevovať prednášky univerzitných profesorov, ktorí témy zo svojho odboru prispôsobili veku a záujmu detí.

Okrem prednášok je pre malých študentov pripravený bohatý sprievodný program, ktorý zahŕňa exkurzie, návštevu kultúrnych podujatí, workshopy, ako aj občerstvenie.

Po skončení ročníka vychádza aj knižná publikácia s multimediálnym DVD s prednáškami, fotografiami a pútavými ilustráciami.

debata chyba