Čiernu stavbu v Malackách by mali zbúrať už čoskoro

Už onedlho by mali zbúrať v poradí druhú čiernu stavbu, ktorú si postavila neprispôsobivá rodina z Družstevnej ulice v Malackách.

27.07.2011 14:57
Malacky, Družstevná ulica, Rómovia Foto:
Susedov trápi hluk, nehygienické správanie sa a drobné krádeže neprispôsobivej rodiny.
debata (1)

Ako informovala hovorkyňa mesta Malacky Tatiana Búbelová, búrať by sa malo v auguste, a to v krátkom čase. Presný dátum zatiaľ hovorkyňa uviesť nevedela.

V čiernej stavbe žije momentálne mladá rodina s deviatimi deťmi. Obyvatelia si ju postavili svojpomocne bez stavebného povolenia a na cudzom pozemku. Ako uviedla Búbelová, neprispôsobivej rodine patrí rodinný dom na Družstevnej ulici a pozemok pod ním. Problémom je okolitý dvor. Pozemky na ňom patria štyrom majiteľom. Rodina si na cudzích pozemkoch postavila dokopy tri čierne stavby.

Prvú, neobývanú stavbu z rozhodnutia Stavebného úradu v Malackách odstránili ešte v marci. Druhú by mali zbúrať v auguste. Zástupkyňa primátora Malaciek Mária Tedlová uviedla, že problémom Družstevnej ulice by sa mali od septembra zaoberať mestskí poslanci. „Musí to ísť do zastupiteľstva,“ povedala Tedlová s tým, že k téme zvolajú samostatné zasadnutie zastupiteľstva alebo sa to bude riešiť ako samostatný bod na zasadnutí.

Problém spolužitia medzi rodinou Dobrovodských a ich susedmi na Družstevnej ulici v Malackách pretrváva od roku 2009. Podľa Dobrovodských sa im ich susedia vyhrážajú a nadávajú im. Trápi ich hluk, ale aj nehygienické správanie sa a drobné krádeže neprispôsobivej rodiny.

Malacky v súvislosti s touto situáciou dvakrát navštívil aj minister vnútra Daniel Lipšic. Problém Družstevnej ulice sa rozhodol riešiť aj aktivista Alojz Hlina. Pred dom problémových obyvateľov pristavil na 30 dní dva veľkorozmerné kontajnery. Jeden slúži ako sanitárny, nachádza sa v ňom WC, pisoár, umývadlá a sprchovací kút, v druhom vznikla tzv. mobilná škôlka, v ktorej sa deti môžu hrať. Z pozície koordinátora pre riešenie situácie na Družstevnej ulici v Malackách nedávno odstúpil zamestnanec Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Štefan Šarkőzy.

1 debata chyba