Obec s päťdesiatimi obyvateľmi má kruhový objazd

Motoristi v okrese Veľký Krtíš sa dočkali prvého kruhového objazdu v regióne. Nie je však v okresnom meste s najhustejšou premávkou, ale v jednej z najmenších obcí - v Peťove, kde žije iba päťdesiat ľudí a za deň prejde iba niekoľko desiatok áut. Viacerí obyvatelia regiónu to považujú za vyhodenie peňazí.

12.08.2011 12:00
kruhový objazd, Peťov Foto:
Cez kruhový objazd pri obci Peťov prejde za deň okolo päťdesiat áut.
debata

„To ma teda prekvapilo, že kruhový objazd postavili práve v Peťove. Keď som tade pred niekoľkými dňami prechádzal, nechcel som veriť vlastným očiam,“ konštatoval Ján Černák z Veľkého Krtíša. „Postavili ho vraj kvôli bezpečnosti, ale popravde to považujem za luxus a zbytočne vyhodené peniaze. Tie mali radšej použiť na opravu ciest za Peťovom smerom na Kováčovce, ktoré sú rozbité a prechádzať sa tam dá len tridsiatkou či štyridsiatkou,“ dodal Peťovčan Štefana Csériho.

Jozef Jančovič, ktorý hneď pri objazde býva, sa čuduje tiež, že vznikol práve na tomto mieste. „Veď touto cestou prechádza denne len asi päťdesiat áut,“ zdôrazni.

Kruhový objazd v Peťove postavili v rámci projektu Ipeľské mosty a je súčasťou cesty vedenej k mostu cez Ipeľ medzi Peťovom a maďarským mestečkom Szécsény, ktorý bude sprevádzkovaný na jeseň. „Predpokladá sa, že po otvorení mosta sa tam citeľne zvýši doprava,“ vysvetľuje hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja Iveta Kureková.

Objazd je súčasťou europrojektu vo výške 3,7 milióna eur, ktorý 85 percentami financovala Európska únia, 10 percent išlo zo štátneho rozpočtu a 5 percentami prispel kraj. Projekty schvaľovali ešte v minulom volebnom období, no Kureková si myslí, že kruhový objazd má svoje opodstatnenie.

Starosta Kováčoviec, pod ktoré patrí aj samospráva v Peťove, Jozef Filip tiež čaká, že v budúcnosti bude cesta frekventovanejšia a aj kruhový objazd bude využitý. „Vnímam to aj ako investíciu do budúcnosti a bezpečnosti. Kruhové objazdy sú určite bezpečnejšie ako križovatky, navyše pomáhajú aj plynulosti premávky,“ poznamenal. Prvý kruhový objazd v okrese môže byť podľa neho aj dobrou pomôckou pre autoškoly.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba