Choma sľuboval, že MHD v Žiline nezdražie, ceny lístkov však stúpnu

Napriek sľubom primátora bude cestovanie žilinskou mestskou hromadnou dopravou (MHD) od októbra drahšie. Jednorazové cestovné lístky v mestských autobusoch a trolejbusoch zdražejú o päť až 31 centov, drahšie budú aj takmer všetky typy predplatných lístkov.

22.09.2011 08:27
Žilina, mesto, Hlinkovo námestie Foto:
Žilina
debata

Zlacnejú jedine mesačné a trojmesačné lístky s neobmedzeným počtom ciest. „Nebude sa isto zdražovať výška cestovného i napriek tomu, že dopravný podnik je z pohľadu financií v zúfalej situácii. Nebude sa zvyšovať to, čo má priamy dopad na obyvateľov,“ povedal žilinský primátor Igor Choma začiatkom marca v súvislosti so znižovaním vysokej zadlženosti mesta zvyšovaním poplatkov.

Po odobrení drahšieho cestovného mestskými poslancami povedal: „Hľadali sme možnosti také, ktoré na jednej strane vedia zabezpečiť mestskú hromadnú dopravu prostredníctvom Dopravného podniku Mesta Žilina. Na druhej strane, aby to malo čo najnižší dopad na obyvateľov. A pri súčasných možnostiach, keď sme dali dokopy všetky alternatívy, vychádza táto najprijateľnejšie. Aj pre mesto, aj pre občanov. I keď sa ich to dotkne. Ostatné alternatívy by boli buď o tom, že by sa mesto muselo zásadným spôsobom zadlžiť ešte viac, na čo by naozaj nemalo. A potom by muselo vôbec zvažovať, či nejaká doprava alebo či ísť inými cestami“.

Jednorazové cestovné lístky základné zdražejú z 56 na 65 centov, zľavnené pre dôchodcov, žiakov a študentov z 37 na 45 centov. Jednopásmové lístky do päť zastávok nebudú už stáť 46, ale 55 centov a zľavnené nie 30, ale 35 centov. Za 60-minútový SMS lístok zaplatia cestujúci o 20 centov a za 24-hodinový turisticky o 31 centov viac. „Okrem toho, že zvyšujeme cestovné, zároveň na mesačných aj štvrťročných zľavnených mesačných lístkoch ideme pomerne výrazne dole. Mesačníky na neobmedzený počet jázd budú lacnejšie o viac ako tri eurá, štvrťročné v niektorých prípadoch až päť eur ako doteraz,“ povedal riaditeľ Dopravného podniku mesta Žilina Ján Barienčík.

Podľa riaditeľa dopravného podniku sú za prvým zdražovaním od roku 2008 objektívne vyššie náklady spôsobené infláciou, zavedením dane z motorových vozidiel či mýtnych poplatkov a tiež rastúcou cenou nafty. „Pre nás to robilo 23 centov na jeden liter. Pri ročnej spotrebe, akú má dopravný podnik pri nafte, je to viac ako 120-tisíc eur,“ dodal Barienčík. Minulý rok ukončil dopravný podnik so stratou 885-tisíc eur, rok 2009 so stratou 882-tisíc eur. Mestské autobusy a trolejbusy premávajú v Žiline na 21 linkách a ročne najazdia viac ako tri a pol milióna kilometrov.

debata chyba