Revúcej sa pamiatka rúca pred očami

Budovu prvého slovenského gymnázia v Revúcej postupne ničia dažde. Národná kultúrna pamiatka z 18. storočia má síce od roku 2008 novú strechu, tá však nestačí. Stavba vlhne od spodných vôd a 700-tisíc eur potrebných na komplexnú rekonštrukciu sa mestu nedarí získať.

28.09.2011 10:15
Revúca, slovenské gymnázium Foto:
Budova gymnázia v Revúcej.
debata

Ministerstvo kultúry žiadosť mesta o dotáciu nepodporilo z dôvodu, že záujem žiadateľov o dotácie aj tento rok desaťnásobne prekročil finančné možnosti. Objekt nezachránila ani verejná zbierka, v ktorej sa za tri roky podarilo nazbierať iba päťtisíc eur, ktoré nestačia ani na čiastočnú rekonštrukciu.

Expozíciám v budove bývalého gymnázia vrátane jedinečnej knižnice, trojrozmernej pamätnej izby s historickým nábytkom či zachovalými dokumentmi, ako sú napr. pôvodné vysvedčenia, tak hrozí zánik.

Podľa Ľuboslava Kučeráka z Mestského úradu v Revúcej sú najväčším problémom práve vlhké múry. „Pôvodné múry boli postavené z hlinených váľkov a v čase dažďov navĺhajú. Zapríčiňuje to opadávanie vnútornej i vonkajšej omietky. Pre vysokú vlhkosť je ohrozená expozícia, najmä pôvodná knižnica,“ vysvetľuje.

Múry sa nedarí vysúšať aj pre zastaraný systém vykurovania. Ten tvoria staré elektrické akumulátorové kachle. „Tie sú často nefunkčné a sú málo efektívne,“ hovorí Kučerák. Revúčania žiadali tento rok ministerstvo kultúry o peniaze na výmenu kúrenia, ale neuspeli. Ministerstvo ich žiadosť zamietlo s odôvodnením, že výmena vykurovacích telies nie je prioritou dotačnej politiky.

Mesto sa napriek tomu chce o dotáciu uchádzať aj o rok, chce sa pokúsiť získať peniaze aj z eurofondov.

Budovu, v ktorej v rokoch 1862 až 1874 sídlilo prvé slovenské gymnázium, si ročne chodia obzerať stovky návštevníkov. Vlani ich bolo 1 665.

debata chyba