S poklesom teplôt pribúda chrípky

Teplé počasie na začiatku októbra nezabránilo nástupu chrípky. V porovnaní s prvým októbrovým týždňom spred roka na ňu ochorelo viac ľudí. Hygienici udávajú nárast o 11 percent.

09.10.2011 15:00
dážď, počasie, jeseň Foto:
Dážď a prudké ochladenie zažila v piatok aj Bratislava. Takéto počasie nahráva šíreniu chrípky. Mokrá vozovka pritom spôsobila v hlavnom meste viacerým vodičom problémy, čo sa podpísalo aj pod vyšší počet nehôd
debata

Rozšíreniu tejto choroby nahráva aj náhle ochladenie a sychravé počasie. „Pri sychravom počasí má vírus lepšie podmienky na to, aby sa začal. To, či človek ochorie, závisí od jeho imunity a tiež od sily vírusu. Niekedy je nebezpečnejší a vtedy má choroba ťažší priebeh,“ hovorí lekár Peter Lipták.

Ochladenie prišlo z jedného dňa na druhý o 10 až o 15 stupňov Celzia. „Na Slovensko sa dostala studená vzduchová hmota. Podmienky, ktoré teraz vznikli, sú pre toto ročné obdobie normálne. Nenormálne je to, že došlo k takému výraznému ochladeniu,“ hovorí klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Pavol Faško. Dodáva, že menej bude aj slnečného svitu a vzduch, ktorý bude chladnejší, sa už tak nezohreje. „Jeho teplota v najbližších dňoch len výnimočne dosiahne v najteplejších oblastiach 15 stupňov, prípadne viac,“ povedal. S ochladením prišiel aj dážď. Pršať by malo aj v ďalších dňoch. „Nehovorím, že zrážky budú každý deň, ale pravdepodobne minimálne v nasledujúcom týždni budú prevládať dni, keď sa budú vyskytovať,“ vraví Faško.

Chladné počasie zvyšuje výskyt chrípky. V tomto týždni bolo podľa informácií Úradu verejného zdravotníctva hlásených viac ako 42-tisíc akútnych respiračných ochorení, z toho chrípke a jej podobným chorobám podľahlo okolo 4 500 ľudí. Najviac chorých bolo medzi deťmi do päť rokov. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Nitrianskom kraji, najnižšiu v Bratislavskom.

Podľa odborníkov robia ľudia chyby pri chrípke najčastejšie v tom, že chodia do práce, hoci sa necítia dobre. „Ak človek nie je zaočkovaný, nemá protilátky a musí si ich vyrobiť sám svojím imunitným systémom. Je to proces, ktorý spotrebuje obrovské množstvo energie. Ak si človek túto energiu vyčerpá v práci alebo v rámci nejakého programu, ktorého sa nechce vzdať, na obranu jej nemá dosť. Ochorenie sa predlžuje alebo obrana zlyhá. Pacient by mal urobiť všetko preto, aby organizmus mohol v pokoji vyrobiť protilátky,“ odporúča Lipták.

Počas chrípkovej sezóny lekári odporúčajú zvyšovať odolnosť organizmu otužovaním, cvičením a dostatočným prísunom vitamínov. „Veľmi dôležité je v tomto období často si umývať ruky vodou a mydlom, lebo až 80 percent infekcií sa prenesie cez ruky. Alebo mať so sebou aspoň dezinfekčný alkoholový gél,“ doplnil Lipták. Prevenciou je aj očkovanie, odporúča sa najmä chronicky chorým a osobám nad 59 rokov.

Hygienici očakávajú vrchol chrípky až vo februári. „Na základe dlhoročných sledovaní sa prvý, obvykle mierny nárast ochorení očakáva v decembri. V priebehu januára sa počet ochorení postupne zvyšuje a zvyčajne vrcholí koncom januára a začiatkom februára kulminuje v epidémiu, ktorá postupne postihuje celé Slovensko,“ dodáva hlavný hygienik Slovenskej republiky Gabriel Šimko.

Na Slovensku je každoročne hlásených jeden až dva milióny prípadov akútnych respiračných ochorení. V chrípkovej sezóne 2010/2011 navštívilo s chrípkou lekára približne 220-tisíc ľudí. Z toho bolo 227 ťažkých akútnych respiračných ochorení, ktoré si vyžiadali hospitalizáciu, a 34 ľudí zomrelo. Chrípková sezóna u nás trvá vždy od jesene až do jari.

Aká bola vlaňajšia chrípková sezóna

Akútne respiračné ochorenia
* hlásených 1 626 887 ochorení

* najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Banskobystric­kom kraji

* najvyššia chorobnosť bola u 0 až 5-ročných detí

Chrípka a chrípke podobné ochorenia

* hlásených 217 290 ochorení, tvorili 13,4 percenta z celkového počtu akútnych respiračných ochorení

* najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Banskobystric­kom kraji

* najvyššia chorobnosť bola u 6– až 14-ročných detí

//Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR
//

debata chyba