Zberatelia sa tešia na prvú medzinárodnú aukciu bankoviek a mincí

Historické mince a bankovky sú pre niekoho zberateľskou vášňou a pre niekoho finančnou investíciou. V bratislavskom hoteli Kempinski River Park sa v sobotu 15.10.2011 uskutoční prvá medzinárodná aukcia bankoviek a mincí na Slovensku.

14.10.2011 17:06
debata

V ponuke sú rozličné strieborné denáre, ktorých vyvolávacia cena sa pohybuje od 8 eur, až po unikátny dukát, s vyvolávacou cenou 30 000 eur. Je to medaila, na ktorej je zobrazené oslobodenie Budína od Turkov z roku 1686.

Bude sa dražiť 699 kusov zaujímavých exemplárov, ktoré nejakým spôsobom súvisia s históriou Slovenska. „Aukciu sme pripravovali vyše roka. Snažíme sa mince, vyrobené na území dnešného Slovenska, dostať späť na naše územie,“ vyjadril sa Elizej Macho, ktorý sa zaoberá výskumom bankoviek a mincí.

V stredoveku sa začal na slovenskom území rozvíjať banský priemysel. Vzniklo osem slobodných banských miest, ktoré dostali od kráľa určité privilégia. „V týchto mestách vznikla vlastná mena, vyrobená z nekvalitného materiálu. Preto sa cenných mincí zachovalo veľmi málo,“ vysvetlil Macho.
Mnohé cenné artefakty sa nachádzajú hlboko v zemi, alebo sú zamurované v stenách domov. Pokiaľ si človek nie je istý hodnotou a pôvodom materiálu, je lepšie, aby zašiel za odborníkmi. "

Deväťdesiatdeväť percent ľudí, ktorí prídu, donesú bezcenné predmety. Raz prišiel človek, ktorý doniesol pliešky, ktoré chcel dávať pod kvetináč. Jeden z nich bol vzácny medený erb Banskej Bystrice, ktorého vyvolávacia cena na aukcii bude 2000 eur," doplnil Macho.

Pokiaľ si chce človek našetriť nejaké peniaze ako finančnú rezervu, lepšou investíciou ako vklad peňazí do banky je kúpa historických mincí. „Ceny historických mincí z roka na rok rastú a myslím si, že je to oveľa lepšia investícia ako do zlata, pretože tu nie sú takmer žiadne výkyvy cien. Samozrejme platí, že čím vzácnejšia minca a čím lepšia zachovalosť, tým je väčšie a rýchlejšie jej zhodnotenie a rast trhovej ceny. Určite je to bezpečná investícia, ale ako všade, aj tu si treba dávať pozor na falzifikáty a podvodníkov,“ poradil Radim Václavík zo Slovenskej numizmatickej asociácie.

Podľa Macha niektoré vzácne zbierky mincí vlastnia ľudia, ktorí sa boja priznať ich na verejnosti, pretože si nie sú istí, odkiaľ ich mali ich predkovia, alebo sa boja, že by im cennosti niekto mohol zobrať. Vášniví zberatelia sa svojich exemplárov ťažko vzdávajú, predávajú ich, iba vo výnimočných situáciách. Často sa predávajú po dedičskom konaní, v prípade, že potomkovia zosnulých nezdedili zberateľskú vášeň.

debata chyba