Nadšenci bojujú za historickú stanicu

Historickú stanicu v Starej Kremničke pri Kremnici, ktorá je už roky opustená a chátra, chcú železnice zbúrať. Zničená budova s prepadávajúcou sa strechou totiž ohrozuje ľudí. Zabrániť zbúraniu chcú miestni nadšenci, ktorí sa rozhodli takmer 140-ročnú stanicu so zaujímavou históriou zachrániť.

24.10.2011 15:20
Železničná stanica, Stará Kremnička Foto:
Opustenú historickú železničnú stanicu v Starej Kremničke chce zachrániť a obnoviť občianske združenie.
debata

Železnice potvrdili, že nevyužívanú budovu, ktorá im patrí, majú v pláne zbúrať na budúci rok. „Napriek našej snahe zabezpečiť budovu pred vandalmi, ju zdevastovali tak, že sa obávame o zdravie osôb, ktoré sa tam, síce neoprávnene, ale predsa pohybujú. Preto sme začali uvažovať o jej likvidácii,“ zdôvodnila hovorkyňa Železníc SR Martina Pavliková.

Miestni aktivisti ani obec, ktorá už dávnejšie hľadala cesty, ako stanicu zachrániť, však o ňu nechcú prísť. „Prežila Rakúsko-Uhorsko, prvú aj druhú svetovú vojnu. Odohralo sa tu viacero zaujímavých udalostí, najmä počas Slovenského národného povstania. Prvýkrát sa tu do bojov zapojil známy pancierový vlak Štefánik, vykoľajil sa tu transport s množstvom nemeckých vojakov. Je to vzácna pamiatka, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou histórie našej obce,“ hovorí starosta Starej Kremničky Dušan Rajčan.

Miestni nadšenci preto na záchranu stanice zakladajú občianske združenie Kamenica. „Naším prvoradým cieľom je zvrátiť rozhodnutie o zbúraní. Chceli by sme ju potom postupne obnoviť a nájsť zmysluplné využitie. Máme predstavu, že by tu mohlo byť kultúrno-turistické centrum,“ spresňuje predseda prípravného výboru združenia František Kovár.

Rozhodnutie o likvidácii budovy podľa Pavlikovej nie je ešte definitívne a je možné ho prehodnotiť. Do úvahy prichádza predaj alebo dlhodobý prenájom občianskemu združeniu.

Dobrovoľníci už v týchto dňoch začali s prvými úpravami a čistením zanedbanej stanice. Na pomoc im obec dala aj aktivačných pracovníkov a naďalej chce pomáhať združeniu v rámci svojich možností.

Budovu stanice, ktorá sa nachádza mimo dediny v kopci Kamenica, postavili v roku 1872. Svojmu účelu prestala slúžiť pred zhruba šestnástimi rokmi, keď ľuďmi obsluhované zariadenia nahradili železnice automatickými a opustil ju posledný zamestnanec.

debata chyba