Diviaky zo žilinského sídliska Hájik budú strieľať

Zo žilinského sídliska Hájik sa nepodarilo odplašiť diviaky, ktoré si tam zvykli chodiť aj s mláďatami. Mesto tvrdí, že iné riešenie ako odstrel neexistuje.

03.11.2011 17:08
diviaky Foto:
Až priamo k panelákom a detskému ihrisku na sídlisku Hájik chodia diviaky. Na potravu ich naučili ľudia, ktorí im hádžu pečivo a jablká.
debata

Preto už o dva týždne, 20. novembra, budú sídliskové diviaky strieľať poľovníci. Akcia bude koordinovaná s lesným úradom aj políciou. Poľovníci nebudú strieľať zvieratá medzi panelákmi, ani sa to nebude robiť pred očami ľudí. Honci budú zvieratá vyháňať z krovín, aby ich dostali mimo sídliska, na miesta, kde bude možné odstrel zrealizovať.

Diviaky zo sídliska sa snažili poľovníci vyhnať, ako však potvrdili členovia poľovníckeho združenia Hubertus, zvieratá sa k ľuďom stále vracajú. Nepomohli ani pachové ohradníky, ktoré mali zver odpudiť. Neskôr mesto dalo vybudovať v lokalite, kde diviaky zvykli najčastejšie prechádzať k panelákom, plot. Opatrenia však neboli natoľko účinné, aby zver odišla. Podľa odborníkov je totiž už naučená na prikrmovanie a vychovávaná k tomu, aby tam chodila.

Diviaky boli spočiatku vnímané ako sídlisková atrakcia. V kríkoch nachádzali pečivo a ovocie, potravu im niektorí obyvatelia zhadzovali aj z balkónov. Staré diviaky však na jar naučili na sídlisko chodiť aj svoje mláďatá a úplne stratili plachosť aj prirodzené správanie.

debata chyba