Lyžiarske stredisko ohrozujú nezhody

Lyžiarskemu stredisku v Skalitom hrozí, že bude už druhú sezónu zatvorené. Obec, ktorá vlastní vleky, sa nedohodla s majiteľmi pozemkov pod zjazdovkami na nájomnom, preto sa tam ani minulú zimu nelyžovalo. Zachrániť lyžovačku na slovensko-poľských hraniciach má predaj alebo prenájom vlekov.

11.11.2011 12:00
Skalité, lyžiarske stredisko, vlek Foto:
Budúcnosť lyžiarskeho strediska v Skalitom je nejasná a hrozí, že lyžiari si tam nezalyžujú už druhú zimu.
debata (3)

Vlani spolu s lyžiarmi odišiel z obce aj turistický ruch. „Sme tu ako na konci sveta, nič tu nie je, len tie vleky a svahy, kvôli ktorým sem prišli turisti. Určite by pomohlo, keby ich zase pustili,“ hovorí Anna, ktorá býva v blízkosti strediska. O príjmy prišla dedina, majitelia pozemkov aj prevádzkovatelia reštaurácií, penziónov a chát.

Starostka Skalitého Andrea Šimurdová tvrdí, že vleky pustiť nemôžu, lebo sú v súdnom spore s majiteľmi pozemkov. „Obec to prevádzkovať nemôže a myslím si, že by to ani nebolo správne, pretože stále prebiehajú dva súdne spory, kde sme žalovaní za bezdôvodné obohatenie s tým, že sme prevádzkovali stredisko na pozemkoch dvoch vlastníkov, s ktorými sme nemali nájomné zmluvy,“ vysvetľuje Šimurdová. Vlastníci podľa nej nesúhlasili s ponúkanou cenou a dlhoročné zmluvy nepodpísali. Pravda oslovila jednu z majiteliek, ale k sporu sa zatiaľ nechce vyjadrovať.

Stredisko by však mohol otvoriť nový prevádzkovateľ, preto ho chce samospráva prenajať alebo predať. „Naša ponuka stále platí, obec uvíta, ak sa ktokoľvek prihlási, či už na dlhodobý prenájom alebo odpredaj strediska,“ potvrdila Šimurdová. Cena za odpredaj sa ešte pripravuje znalcami.

Zatiaľ sa prihlásil len jeden záujemca o prenájom, ale iba na jeden rok. Poslanci jeho návrh neprijali. „Chcel som dať obci 20 percent z tržby, no nesúhlasili. Mal som aj súhlas majiteľov pozemkov, všetci boli nadšení, že vleky pôjdu, podpísali zmluvy. Potom prišlo zasadnutie, kde to poslanci neschválili. Som z toho sklamaný,“ opisuje situáciu záujemca o prenájom Milan Janský, obyvateľ Skalitého a majiteľ časti pozemkov v stredisku.

Starostka namieta, že obec s platbou z tržby až po sezóne nemohla súhlasiť a stanovila jasné podmienky. Za približne polročný prenájom vlekov žiada 10-tisíc eur a peniaze chce štvrťročne vopred. Prevádzkovateľ vlekov by mal tiež investovať do údržby vlekov, výmeny lán a za prenájom ratraku na úpravu svahov. „To by som tu ani nezarobil, koľko by som musel investovať,“ dodal odmietnutý záujemca.

V Ski areáli Skalité-Serafínov sú tri vleky a ďalší detský vlek. V čase dobrej sezóny sem chodili desaťtisíce turistov nielen zo Slovenska, ale aj z Česka a Poľska. Priamo pri stredisku je vlaková zastávka, kde zastavoval lyžiarom rýchlik. Stredisko je zaujímavé aj tým, že susedí s podobným poľským lyžiarskym strediskom a je prepojené s poľskými zjazdovkami. Budúcnosť tých slovenských je však stále nejasná.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba