K odovzdaniu hradu do užívania chýba malý krok a peniaze

Zrekonštruovaný Bratislavský hrad je malý krok pred dokončením a odovzdaním do užívania, no v rozpočte Kancelárie NR SR, ktorá pamiatku spravuje, chýbajú peniaze. Počas prehliadky hradného paláca to povedal kancelár parlamentu Andrej Kramár.

14.11.2011 14:46
Bratislavský hrad Foto:
Prehliadka bratislavského hradu po rekonštrukcii.
debata (1)

„Sme v situácii, kedy tu bolo preinvestovaných 65 miliónov eur a pomaly je možné začať užívanie týchto priestorov. Stačí iba malý krok, a to dovybaviť interiér nábytkom. Sme však v stave, keď nemáme peniaze ani na to, aby sme tu svietili a kúrili,“ uviedol Kramár.

Kancelár upozornil, že návrh rozpočtu parlamentu na rok 2012 má predbežne schválenú podobu na úrovni 24 miliónov eur. Na plné fungovanie však podľa Kramára potrebuje 33 miliónov, teda o deväť miliónov eur viac. Časť z tejto sumy, 1,5 milióna eur, potrebuje Kancelária NR SR na predčasné voľby, milión je potrebný na novú vzduchotechniku v rokovacej sále parlamentu.

Zvyšok má ísť na dokončenie rekonštrukcie Bratislavského hradu. V tejto položke je zahrnutý aj milión eur na nábytok, ako aj náklady na prevádzku hradu na úrovni 170 000 eur, zvyšok má ísť na zasypanie jamy v areáli hradu a povrchové úpravy.

„Návrh rozpočtu Kancelárie NR SR v súčasnej podobe neobsahuje žiadne krytie položiek, ktoré súvisia s fungovaním hradu. V rozpočte NR SR úplne absentuje Bratislavský hrad, a to vnímam ako problém,“ dodal Kramár.

Na celkovú rekonštrukciu Bratislavského hradu bolo v decembri 2008 za vlády Roberta Fica (Smer) schválených takmer 126 miliónov eur, k pondelku bolo čerpaných vyše 64,6 milióna eur. Na rekonštrukciu samotného hradného paláca bolo zatiaľ čerpaných takmer 56 miliónov eur.

Hlavný architekt rekonštrukcie Ivan Masár vysvetlil, že obnovou prešiel prakticky celý hradný palác, jednotlivé podlažia čakajú už len na interiérové dovybavenie. „Dokončené ešte nie sú suterénne priestory, veľa práce bude ešte na reštaurovaní rôznych archeologických nálezov,“ poznamenal.

V rámci dňa otvorených dverí 17. novembra budú verejnosti sprístupnené reprezentačné priestory na prvom poschodí, kde sú zrekonštruované tereziánske rokokové interiéry, sprístupnená bude Rytierska a Hudobná sieň, slávnostné schodisko aj priestory budúcej obrazárne na druhom poschodí.

Hlavnými dôvodmi rekonštrukcie bol zlý až havarijný stav hradného paláca. Po jej úplnom dokončení má hrad plniť štátno-reprezentačnú, kultúrnu a spoločenskú funkciu, naďalej tam budú sídliť expozície Slovenského národného múzea. Po skončení rekonštrukcie bude múzeum, a teda aj verejnosť, využívať 80 percent plochy celého paláca, zvyšok budú reprezentačné priestory Kancelárie NR SR.

1 debata chyba